InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
352 berichten
Pagina 18½ van 24
Je leest nu alle berichten van "Collane"
Volg datum > Datum: maandag 24 oktober 2005, 19:1124-10-05 19:11 Nr:35891
Volg auteur > Van: Collane Opwaarderen Re:35886
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Jacobskruiskruid onder vuur, terecht of niet? Structuur
Collane
Nederland


352 berichten
sinds 25-11-2004
jacqueline postmes schreef op maandag 24 oktober 2005, 18:07:

> ik kreeg dit mailtje van mijn broertje en wilde dit jullie ff
> laten zien. vraag me niet waar die het gevonden heeft. hij
> heeft het ergens van internet afgeplukt.

> Jan Wouters, tel 02-528 89 07; e-mail: jan.wouters@inbo.be
>
> Jacqueline
>

Er wordt aan het volgende voorbij gegaan:
Het is inmiddels bekend dat paarden de jonge zaailingen per ongeluk met een hap gras meepakken. Herkennen ze de plant, dan zullen ze het laten vallen. De plant zal drogen, de giftigheid wordt niet meer herkend en later wordt de plant alsnog meegeten. Nu vraag ik me dus af, aangezien een paard verslaafd kan raken aan JKK, hoeveel ie daarvoor moet eten. Isabella van Ingrid eet het in ieder geval wel al gewoon.

Wat ook vergeten wordt is dat 's winters de planten verdroogd in de wei staan. Dan is de giftigheid ook niet meer te herkennen en eten ze het ook gewoon.

Dat de plant alleen op kale bodems kiemt klopt ook niet, want bij Hanneke staan ze op een dicht gazonnetje en in de bloemenborder. En die plant is niet door Hanneke zelf gezaaid!

Ik citeer:

De Jakobsvlinder is in Nieuw Zeeland, Australie, Canada en de Verenigde Staten ingezet om de plant onder controle te krijgen.(tussen de dertiger en zeventiger jaren van de vorige eeuw) Het resultaat was mager. Dat is heel goed verklaarbaar; de Jakobsvlinder is specialist op het Jakobkruiskruid, d.w.z. hij eet vrijwel uitsluitend van die plant en dat doet hij al vele duizenden jaren. De plant is aan die vraat aangepast door middel van een langlevende zaadbank en een geweldig herstelvermogen.
***************************************************************************************
Volgens de Professor waar ik mee gemaild heb heeft JKK zich aangepast aan zijn natuurlijke vijand d.m.v. een langlevende zaadbank. Maaien lijkt voorlopig de beste oplossing om het uit je wei te krijgen, maar waar moet je dan met je paard naar toe?

In ieder geval moet de druk van buitenaf verminderd worden door het maaien van de bermen, want men is het er dan nog niet helemaal over eens hoever de zaadjes kunnen waaien, het is wel al bekend dat vogels en andere dieren mee helpen met de vespreiding.

De lethale dosis lijkt me ook wat aan de hoge kant. Het is gebaseerd op een onderzoek uit Zurich. Er wordt ook wel over een lagere lethale dosis gesproken. We zijn nog steeds op zoek naar de juiste brongegevens.

Frans, heb jij daarvan trouwens brongegevens?

Lijkt mij dat voorkomen beter is dan genezen.....

Duzzzzzzzzzz

Help mee Jakobskruiskruid te
bestrijden, teken op
http://kruiskruid.petities.nl

Collane
Volg datum > Datum: maandag 24 oktober 2005, 21:3924-10-05 21:39 Nr:35906
Volg auteur > Van: Collane Opwaarderen Re:35903
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Jakobskruiskruid Structuur
Collane
Nederland


352 berichten
sinds 25-11-2004
Nick Altena schreef op maandag 24 oktober 2005, 21:14:

> Esther schreef op maandag 24 oktober 2005, 19:17:
>
>> Sorry voor het het wegknippen, maar anders past mijn tekst niet.

> Dit is iets van de laatste jaren....nmm moet je dus kijken wat
> er in die laatste jaren veranderd is.
>
> Nick

Dat er een toename door uitzaaien is ontstaan, staat wat mij aangaat ook buiten kijf. Eigenlijk bewijzen deze onderzoeken dat ook. Als de zaden geen kilometers ver verspreid worden, hoe kan dan heel Drenthe, Zwolle en Brabant ineens vol staan?

De meeste instanties willen ons doen geloven dat JKK zo toegenomen is door verkeerd weide beheer, klimaatverschuiving en dat het daarbij de verantwoordelijkheid is van de paardeneigenaar zelf, zodat ze geen hand in eigen boezem hoeven te steken.

Ik vind het schandalig dat Ministerie van Landbouw nog steeds geen antwoord op mijn vraag heeft gegeven. Ik heb namelijk gevraagd hoe ik JKK moet plaatsen in het kaderwet diervoeder, het is namelijk bij de wet verboden om dieren voedsel te geven wat schadelijk voor ze is. Als ik daar het verhaal van Martien over de maneges naast leg, dan zouden die dus strafbaar zijn. Je paard zal er maar staan!

Misschien iets voor jullie om ze die vraag ook eens te stellen?

Collane

Help mee Jakobskruiskruid te
bestrijden, teken op
http://kruiskruid.petities.nl
Volg datum > Datum: dinsdag 25 oktober 2005, 10:2625-10-05 10:26 Nr:35930
Volg auteur > Van: Collane Opwaarderen Re:35913
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Jakobskruiskruid Structuur
Collane
Nederland


352 berichten
sinds 25-11-2004
Wil schreef op maandag 24 oktober 2005, 23:59:

> Collane schreef op maandag 24 oktober 2005, 21:39:
>
>> Nick Altena schreef op maandag 24 oktober 2005, 21:14:

> en houdt ook alle sloten schoon.
>
> Breek m'n hersencellen zo onderhand over deze materie!
> groet, (verder denkende) Wil.

Wil ik ben in principe ook niet voor een maailbeleid, want ook ik ben een natuurliefhebber net als jij. Ik houd ook niet van kale bermen. Door het uittrekken van de plant leg je de zaadbank weer open met als gevolg opnieuw kiemende zaden. Als je niet wil maaien, zou je volgens mij ook de plant boven de grond af kunnen knippen. Is ook even een karweitje, maar je spaart zo de andere planten wel. Wat er dus in principe moet gebeuren is zorgen dat de plant niet opnieuw zo massaal zaden kan verspreiden, zodat op een gegeven moment de zaden in de grond niet meer kiemkrachtig zijn. En ja, dan zijn we minstens 10 jaar verder en dat is iets waar de Professor destijds aan had moeten denken toen hij besloot dat JKK wel een leuk plantje was om uit te zaaien.

Als er aangetoond kan worden dat er uitgezaaid is, dan is in mijn ogen de betreffende instantie verantwoordelijk, maar wie ben ik hè?

Begrijp ik het goed dat je denkt dat het bij jouw niet uitgezaaid is, maar alleen maar verspreid door de wind?

Laten we trouwens ook niet vergeten, dat veel commerciele zaadmengsels JKK zaad bevatten. Zo heeft een bekende supermarkt vorig jaar zaadmensels verkocht met daarin JKK zaad. Wie weet wat ze de jaren daarvoor verkocht hebben.

Collane

Help mee Jakobskruiskruid te
bestrijden, teken op
http://kruiskruid.petities.nl
Volg datum > Datum: dinsdag 25 oktober 2005, 12:0925-10-05 12:09 Nr:35940
Volg auteur > Van: Collane Opwaarderen Re:35910
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Jakobskruiskruid Structuur
Collane
Nederland


352 berichten
sinds 25-11-2004
Pieter Pelser schreef op maandag 24 oktober 2005, 22:45:

> Nick Altena schreef op maandag 24 oktober 2005, 21:54:
>>
>> JUIST Collane, je snapt precies wat ik wil aangeven...

> wel om er door regelgeving en informatie voorziening voor te
> zorgen dat er geen JKK meer tussen het hooi terecht komt en dat
> mensen de planten kunnen herkennen en bewust zijn van de
> gevaren.

Pieter ik ben het helemaal eens dat paarden houden onnatuurlijk is, maar uitzaaien is toch wel net zo onnatuurlijk. Dat het uitgezaaid is en dat er geen verantwoordelijkheid voor genomen wordt, dát is nu juist de grootste frustratie.

Het lijkt een beetje of het nu omgedraaid wordt. Dat de oorzaak van de verspreiding in de weides alleen maar aan de manier van paarden houden ligt. Volgens mij is dat niet wat je bedoelt. Dierenliehebbers zijn van mening dat het probleem niet zo groot was geweest als het niet uitgezaaid was.

JKK voorkomen in hooi is helaas niet zo gemakkelijk als gedacht wordt. Er zijn een hoop fouragebedrijven die hooi met JJK verkopen alszijnde hooi die JKK vrij is. Straks krijgen we nog een situatie dat hooi niet meer te betalen is en dan? Eigen schuld dikke bult, moet je maar niet aan een paard beginnen?

Er is nu al een hooi bedrijf die schermt met dat ze JKK vrij hooi verkopen door de aparte zaadmengsels die ze hebben. Dat zou kunnen betekenen dat zij straks de markt gaan veroveren en dat ieder paard geen gras meer zal krijgen, want gras is niet goed voor een paard volgens hen. Een paard moet gewoon in een zandpadock staan (of misschien erger nog gewoon op stal) en het hooi wat ze mogen hebben moet afgewogen worden en verdeeld over 4 porties per dag. Ik zie nu al dierenartsen uitrukken om zandkolieken op te gaan lossen. Verkopers van zandclear zullen er vast ook wel bij varen.

Dit hooibedrijf heeft contact met mij opgenomen, omdat wij volgens hen waarschijnlijk wel iets voorelkaar konden betekenen. Onze actie banner zou op hun site geplaatst worden enz...Ik gok dat dit bedrijf dacht dat wij wel reclame voor hen gingen maken. De actie banner is nooit geplaatst. En ik heb nooit meer iets gehoord....

Kijk dat een dier af en toe een blaadje JKK binnen krijgt zal geen probleem zijn, dat ben ik het met je eens, maar mij is het nog steeds niet duidelijk hoe het nou met die verslaving zit. Want dan is er geen houden meer aan toch?

Feit blijft dat JKK uitgezaaid is en daarom zitten we er zo massaal mee opgescheept en is er ook zoveel boosheid. Daar komt dan nog de eigenschap van de plant bij, dat de zaden zolang kiemkrachtig blijven, helpt ook niet echt mee. Bewustwording is inderdaad erg belangrijk, maar een verbod op uitzaaien en het voorkomen van verdere verspreiding dus ook. Die Professor had toch wat beter na moeten denken destijds, voordat hij zijn uitzaai plannetje lanceerde. En ik begrijp de frustratie van de dierenliefhebbers dan ook erg goed. Al besef ik ook dat naar elkaar blijven wijzen niets oplost.

Collane

Help mee Jakobskruiskruid te
bestrijden, teken op
http://kruiskruid.petities.nl
Volg datum > Datum: woensdag 26 oktober 2005, 9:5226-10-05 09:52 Nr:36022
Volg auteur > Van: Collane Opwaarderen Re:36005
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Jakobskruiskruid Structuur
Collane
Nederland


352 berichten
sinds 25-11-2004
Wil schreef op dinsdag 25 oktober 2005, 22:50:

> Pieter Pelser schreef op dinsdag 25 oktober 2005, 20:29:
>
>> Wil schreef op dinsdag 25 oktober 2005, 0:09:

>
> Wel iets om verder over na te denken...
>
> Wil.

Wat Esther probeert te zeggen, is dat de informatie op kruiskruid.nl niet klopt!

Er zijn GEEN 6500 paarden gestorven in Engeland. Toch staat dat bovenaan op die site.
.
De PA's worden wel opgenomen door de huid, maar zijn NIET giftig, want daarvoor moet je het eten. Aldus het wetenschappelijk onderzoek dat wij gevonden hebben.

We hebben Frans om zijn bronnen gevraagd, omdat wat wij gevonden hebben dus tegenstrijdig is met wat er op zijn website staat. Dit is zowat twee weken geleden en tot op heden hebben we nog niets van Frans gehoord.

Ik heb Ilona de mail ook maar eens gestuurd, die heeft tenminste het fatsoen gehad om me een mail terug te sturen, dat ze erin gaan duiken. Het lijkt me toch, dat iemand die zo prat gaat op wetenschappelijke onderzoeken en dat alles altijd dubbelblind gecheckt moet worden, zelf zo de bronnen moet kunnen overleggen.
Nou dus niet! En dat valt me smerig tegen!

Collane

Help mee Jakobskruiskruid te
bestrijden, teken op
http://kruiskruid.petities.nl
Je leest nu alle berichten van "Collane"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
352 berichten
Pagina 18½ van 24
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact