InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
55 berichten
Pagina 2½ van 4
Je leest nu onderwerp "grazen tijdens het rijden"
Volg datum > Datum: dinsdag 25 januari 2005, 18:0425-1-05 18:04 Nr:21152
Volg auteur > Van: Marianne Opwaarderen Re:21143
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: grazen tijdens het rijden Structuur
Marianne
Nederland


1266 berichten
sinds 13-2-2004
Michiel schreef op dinsdag, 25 januari 2005, 17:17:

> Marianne schreef op dinsdag, 25 januari 2005, 17:02:
>
>> Over grazen en consequent zijn: helemaal mee eens. Maar, als je

> Kijk maar eens naar deze video, dat zegt genoeg:
> http://www.horseserver.com/handgrazing.html
>
> Michiel

Mijn manier.. jouw manier.. de beste? Wat flauw Michiel - meningsverschillen zijn er nou eenmaal - kennelijk voor veel mensen een reden om de zaak dan meteen weer op scherp te stellen.
Misschien heb je wel gelijk en zo ja, prima.
We hadden het trouwens niet over grazen aan de hand, maar over grazen tijdens het rijden.
Grazen aan de hand zou ik ook anders aanpakken. Tevreden?
Marianne
Volg datum > Datum: dinsdag 25 januari 2005, 18:1525-1-05 18:15 Nr:21153
Volg auteur > Van: Trudy Opwaarderen Re:21152
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: grazen tijdens het rijden Structuur

Trudy
Nederland

Jarig op 19-8

1857 berichten
sinds 11-10-2004
Marianne schreef op dinsdag, 25 januari 2005, 18:04:
Volg datum > Datum: dinsdag 25 januari 2005, 18:2025-1-05 18:20 Nr:21154
Volg auteur > Van: Idunn Opwaarderen Re:21091
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: grazen tijdens het rijden Structuur

Idunn
Homepage
Bourtange
Nederland

Jarig op 11-9

456 berichten
sinds 30-9-2004
Marianne schreef op dinsdag, 25 januari 2005, 11:53:

> Marianne schreef op dinsdag, 25 januari 2005, 11:36:
>
>>

> je schoen naar binnen - dan drukt je kuitspier (binnenzijde)
> beter en duidelijker aan.
>
> Groet, Marianne

Mag ik vragen Sannie waarom je hem zo graag wil laten grazen tijdens een rit? Hij zal heus niet verhongeren en of hij de rit er leuker door gaat vinden.....ik denk het dus juist niet op deze manier.
Ik laat Idunn nooit grazen, ook niet als we even stil staan bv om met iemand te babbelen die we tegenkomen. Rijden is rijden en grazen kan ze de hele dag.... Dit klinkt heel uh.... tja 'bazig' van mij, maar het schept iig wel duidelijkheid. Hoeft ze er ook geen energie in te stoppen het te proberen, hoef ik niet geiriteerd te raken omdat ik haar niet omhoog zou krijgen....het maakt het leven een heel stuk simpeler en gemakkelijker. Ik zie zelf de toegevoegde waarde er niet van in om je paard onderweg te laten grazen. Als je paard niet op een weiland staat maar in een zandpaddock en dus gras een ware delicatesse is hierdoor dan zou ik gaan wandelen met het doel te gaan grazen, maar niet 2 dingen door elkaar gaan halen dwz rijden en grazen dus.

Saskia
Volg datum > Datum: dinsdag 25 januari 2005, 18:3325-1-05 18:33 Nr:21156
Volg auteur > Van: Idunn Opwaarderen Re:21140
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: grazen tijdens het rijden Structuur

Idunn
Homepage
Bourtange
Nederland

Jarig op 11-9

456 berichten
sinds 30-9-2004
Marianne schreef op dinsdag, 25 januari 2005, 17:02:

> Over grazen en consequent zijn: helemaal mee eens. Maar, als je
> je paard tijdens een rit wel even wilt laten rusten en grazen,
> maak er dan inderdaad een andere situatie van: stap af,
> beugeltjes opsteken en maak er een 'graasmoment' van. Om een
> paard aan z'n verstand te peuteren dat hij soms wel, soms niet
> met jou in het zadel mag grazen.. ik geloof niet dat paarden die
> inconsequentie kunnen begrijpen of kunnen combineren met een
> uitspraak als 'gamaga'..:)
>
> Gr. Marianne

Juist dat bedoel ik dus eigenlijk ook, want volgens mij kwam mijn reaktie wel erg 'streng' over ;-). Duidelijk verschil dus...en dan lijkt het mij gewoon niet handig om je paard te laten grazen als je er op zit. Dus wil je wel onderweg laten grazen, stap dan idd af.

Saskia
Volg datum > Datum: dinsdag 25 januari 2005, 18:4425-1-05 18:44 Nr:21158
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen Re:21084
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: grazen tijdens het rijden Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003
sannie schreef op dinsdag, 25 januari 2005, 10:21:
> Zaterdag dus eindelijk weer eens de hei op met galand. Hij was
> supervrolijk en over het algemeen prima te rijden met halster.
> Het enige probleem is dat hij geen graspolletje kan laten staan.

> Ik heb met hem en mezelf afgesproken dat hij mag eten onderweg
> (op ritten van 3 uur is dat gewoon voor het paard wel zo fijn),
> maar alleen als hij dat doet terwijl hij gewoon doorloopt. Maar
> hoe maak ik hem dat duidelijk zonder hem pijn te moeten doen.
**********************

Lijkt me best een moeilijk probleem voor een paard dat zo op eten gefixeerd is.
Maar ... is hij dat gewoon zo gewend en doet hij daarom lastig? Of heeft hij er een reden voor? Sommige ruiters zweren er b.v. bij dat het paard niet mag eten als er buiten gereden moet worden, heb dat zelf nooit zo goed begrepen, in de natuur eet een paard toch ook gewoon de hele dag door en kan dan ook a la minute wegdraven. Ik zou dus wel (juist) zorgen dat je paard wat in z´n maag heeft. Geen of niet veel krachtvoer, dat ligt te zwaar op de maag dan, maar wel een flinke pluk hooi. Zou dat niet al een stuk kunnen schelen?

Wat jij omschrijft van zorgen dat hij druk tegenkomt als hij probeert te grazen op een moment dat het niet mag, ja zoiets zou ik dan ook wel doen om het hem af te leren. Maar is het probleem nou dat hij graast of dat hij struikelt bij het grazen?

Het is wel mogelijk om je paard een aantal commando´s te leren die voor zowel paard en ruiter duidelijk zijn. Daar is al e.e.a. over geschreven in reactie op jouw bericht. Een paard dat zich lomp gedraagt en door je weerstand heen probeert te duwen, heeft waarschijnlijk geleerd dat dat vanzelf wel een keer belonend is. Er doorheen duwen levert tenslotte de beloning van een hap gras op. In het begin zul je daar denk ik wel wat druk tegenover moeten zetten om daardoor heen te komen. Maar tegelijkertijd, misschien kun je daar ook tegenover stellen, een beloninkje vanuit het zadel voor als hij even WEL luistert? Als m´n paard echt lomp doet, zit ik er persoonlijk niet meer om me dan even flink schrap te zetten, zodat hij de "rem" goed voelt. Hij weet tenslotte dat het soms niet mag, als hij het dan toch probeert, dan moet hij het zelf maar weten. Een tikje zit ik ook niet mee hoor (of je nu een zweepje gebruikt of een carrotstick, je kunt beide gebruiken om iets duidelijk te maken, je kunt met beide kwetsen en je kunt ook met beide aaien als je snapt wat ik bedoel). Als hij al eens hardnekkig is, dan zeg ik er eerst iets van "nee" of zo, dan een zacht tikje, luistert hij dan nog niet, dan tik ik hem echt aan. Ook dan geldt, als hij luistert, beloon ik hem meteen dezelfde seconde. Ik ben dus normaal gesproken meer bezig met belonen dan met iets te verbieden hoor ;-). Dat maakt het pas duidelijk vind ik.

Als het echt een probleem is, zou ik het ook echt gericht oefenen en daar echt wat tijd in steken, dus niet proberen het al rijden op te lossen. Heb ik in ´t begin met Torop ook gedaan. Dan liet ik hem stilstaan waar hij zou kunnen grazen, en zeg duidelijk "blijf staan" (dit betekent bij ons, niet weglopen a.u.b. maar OOK niet grazen). Probeert hij het dan toch, dan houd ik hem tegen, niet door te trekken maar door de teugels schrap te zetten zodat hij gewoon niet bij de grond kan komen. Dan zeg ik logischerwijs iets van "nee" o.i.d.. Houdt hij dan op, dan beloon ik hem onmiddellijk en uitgebreid. Voor een paard dat erg gericht is op eten, zou ik echt eens proberen om met een brokje uit de hand te werken. Dat kan een extra stimulans zijn om niet ongevraagd te grazen.

Duidelijkheid is toch wel het sleutelwoord, vind je niet? Maar het moet voor hem wel belonend zijn om te luisteren. Als hij eens luistert en je zou het vervolgens negeren, tsja, als ik hem dan was, dan bleef ik het toch maar proberen om een pluk gras te kapen ;-). Tis dan misschien ook wel een leuk spel. Draai het spel eens om en tover de "beloning" letterlijk eens uit je zak. Dat richt de aandacht weer op jou.

Verder zit ik er zelf niet mee, met dat grazen, alleen dus als hij het doet als hij weet dat het op dat moment niet de bedoeling is. Als het niet mag, dan mag het ook ECHT niet, en ben ik best streng. Maar ´t voordeel voor hem is ook weer, dat het van mij meestal dus WEL mag, in het bos rijden vind ik, is niet alleen voor mij leuk, maar voor hem moet er ook wat aan zijn, en hij vindt het heerlijk om blaadjes te happen, en lekkere hapjes te zoeken die hij anders niet krijgt. Ik maak daar dus echt tijd voor en geef hem ruim de gelegenheid om te slenteren en te grazen. Eerlijk gezegd vind ik het zelf heerlijk om in het bos te zitten schommelen op een relaxt grazend paard dat van takjes en blaadjes knabbelt, hier een plukje graast, daar even snuffelt, en lekker ontspannen is. Dat struikelen hebben wij ook gehad, maar dat associeer ik eerlijk gezegd ook een beetje met een paard dat wat paniekerig graast, misschien omdat hij honger heeft of omdat hij weet dat het eigenlijk niet mag. Als het vaker mag, en hij er niet paniekerig over hoeft te doen, wordt dat struikelen vast snel minder (bij ons wel tenminste).

Ik zou er dus juist wat meer tijd voor maken, maar de grenzen heel duidelijk houden, hem van tevoren ook goed hooi geven, op een stukje gras stoppen en duidelijk aangeven, hier en nu mag het, en dan een teken bedenken voor wanneer het echt NIET mag of kan.

Ik gebruik zelf "toe maar" en een duwtje op de manenkam voor als hij een tijdlang mag grazen en stilstaan, "doorgaan" voor wanneer hij wel mag knabbelen maar liever ook een beetje moet doorlopen en "NEE, doorgaan" voor als het effe niet kan. En "blijf staan" is voor als ik hem vraag, om stil te staan zonder te grazen, b.v. als ik wil opstijgen.

Grazen met een bit in vind ik trouwens niet zo'n goed idee, omdat gras om het bit heen kan draaien, en hij zich erin kan verslikken.

Nou , heel verhaal, ik hoop dat je d´r wat aan hebt. Het is echt wel af te leren, maar hou in de gaten dat eten voor je paard wel een deel van de lol van het buitenrijden is.
Volg datum > Datum: dinsdag 25 januari 2005, 18:5925-1-05 18:59 Nr:21159
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:21143
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: grazen tijdens het rijden Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Michiel schreef op dinsdag, 25 januari 2005, 17:17:

> Marianne schreef op dinsdag, 25 januari 2005, 17:02:
>
>> Over grazen en consequent zijn: helemaal mee eens. Maar, als je

> Kijk maar eens naar deze video, dat zegt genoeg:
> http://www.horseserver.com/handgrazing.html
>
> Michiel

Uitstekend, prima, prachtig voorbeeld van hoe je ALLES kan bekrachtigen en zo doende onder communicatie brengen. Dank voor het opzoeken (heb het videotje meteen bewaard :-) ).
Er zitten nmm, voor wie geinteresseerd is, HEEL DUIDELIJKE aspecten in dit filmpje:
- het initiatief ligt steeds bij het ruitertje
- de communicatie is wederzijds begrepen

Dat is principieel anders wanneer je paard zelf initiatief neemt, en hierin zou ik graag jouw stellingname m.b.t. "going with horse" nader uitgelegd hebben.

Voor Sannie ligt dacht ik de situatie praktisch zo, dat haar paard het initiatief tot grazen (in dit geval) zelf neemt.
Zoals jij het naar voren brengt, zou je dus voor ieder mogelijke handeling waar je paard het initiatief toe neemt een communicatie geoefend moeten hebben... sja, zover ben ik nog niet (zelfs niet in mijn communicatie met andere mensen).
Daarom is nmm het bekrachtigen van conceptcommunicatie (concept in de zin dat een signaal overal voor geldig is) in dit soort gevallen handiger; een "nee" betekent "stoppen met waar je NU je mentale focus op hebt". Wel een kwestie van timing, want als je te laat bent en je paard alweer aan het grazen is helpt het niet - dáarvoor kun je beter wel/niet grazen onder communicatie brengen (voor niet-grazen heb je wel-grazen als antagonist nodig).

Volgens mij hier geen tegenstellingen dus, maar gewoon andere dingen.

Groeten, Egon
Volg datum > Datum: dinsdag 25 januari 2005, 20:0925-1-05 20:09 Nr:21163
Volg auteur > Van: Maaike Opwaarderen Re:21143
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: grazen tijdens het rijden Structuur
Maaike
Tilburg
Nederland

Jarig op 5-2

217 berichten
sinds 30-11-2003
> Mijn "alleen grazen met toestemming" is een gerespecteerde
> techniek uit clicker training, ook al kan het zonder die
> toegevoegde klik.
>
> Kijk maar eens naar deze video, dat zegt genoeg:
> http://www.horseserver.com/handgrazing.html

Helaas doet het filmpje het niet....
heb wel even de tekst doorgelezen en vind de uitdrukking "The Carpet of Motivation" ontzettend goed. Ik ervaar dat ook zo!

Sjobrend was altijd heel moeilijk met achteruitgaan. Sinds ik netjes en flink doorstappend achteruit gaan heb beloond met paar minuutjes gras eten gaat dit nou geweldig! Zelfs ff 'achteruit denken'' in het zadel resulteert al in een bijna draf naar achteren. Lang leve gras :). Hetzelfde geldt voor het springen van (natuurlijke) hindernissen. Hij vond springen niks aan, maar nu gaat ie meteen en zonder aarzelen over een sprong (zelfs als ik er niet om vraag ;-)) alleen omdat ik springen een hele lang tijd (en nu ook nog af en toe bij een mooie sprong) heb beloond met even gras laten eten. Gras velden zijn idd een carpet of motivation :).

Maar om even terug te komen op het topic. Dat touwgezwiep van parelli werkt ook goed. Maar dan moet ie eerst in de bak fijnloos reageren op je energy up (en dan vervolgens beenhulpen). Sneller door de fases heen gaan totdat ie wegdraaft op je voorwaarts hulp. Begin ook eerder met corrigeren, lang voordat ie ene pluk te pakken heeft.

Wat je ook zou kunnen doen (als je langs de berm met verlokkelijk gras wandeld ;-)) Om zijn aandacht weer op jouw te richten. Als je ziet dat ie met zijn hoofd richting gras gaat. Vraag dan zijn aandacht weer naar jouw door zijn naam te roepen of zijn kont van je weg te drijven zodat ie weer naar je kijkt en hem dan te belonen met iets (brokjes ofzo).

Groetjes Maaike
Volg datum > Datum: dinsdag 25 januari 2005, 20:3125-1-05 20:31 Nr:21167
Volg auteur > Van: Esther Opwaarderen Re:21143
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: grazen tijdens het rijden Structuur
Esther
Friesland
Nederland


5661 berichten
sinds 2-11-2003
Michiel schreef op dinsdag, 25 januari 2005, 17:17:

> Marianne schreef op dinsdag, 25 januari 2005, 17:02:
>
>> Over grazen en consequent zijn: helemaal mee eens. Maar, als je

> Kijk maar eens naar deze video, dat zegt genoeg:
> http://www.horseserver.com/handgrazing.html
>
> Michiel

Mijn beveiliging laat het filmpje niet toe.
Ik doe met Falka altijd, als ik het hek open maak om naar landgoed te gaan staat er erg lekker gras, op dat moment zeg ik jaaaaaaaaa, dan mag ze even grazen. Klaar is ga je mee? Voor de rest liever niet, onderweg staat er ook een rhodondendron die ze wil proeven, en dat wil ik niet. Ze weet nu heel goed wat jaaaaaa betekent. Met wandelen doe ik dat ook wel, er is ergens een bankje en bij dat bankje is het ook jaaaaa. Neeeee hoef ik eigenlijk niet te zeggen met grazen. Falk weet wanneer ze het mag, en bij dat hek open maken heb ik gebruik gemaakt van de situatie, kan namelijk niet 2 dingen tegelijk -:) Alhoewel jaaaa zeggen en hek openmaken zijn 2 dingen.

groeten Esther

Groeten Esther
Volg datum > Datum: dinsdag 25 januari 2005, 21:0225-1-05 21:02 Nr:21173
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:21140
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: grazen tijdens het rijden Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Marianne schreef op dinsdag, 25 januari 2005, 17:02:

> e m kraak schreef op dinsdag, 25 januari 2005, 14:10:
>
>> Ik zou toch voor een zweepje kiezen want een touw zwiept en werkt nooit

>
> Okay, laten we er een boompje over opzetten!
> Maar niet nadat ik nog eens in z'n algemeenheid zeg dat ik
> bepaald niet als eerste naar een zweep zal grijpen.

Daar gaat het ook niet zozeer om.

>
> Het touw v.s. zweepje ... ik ken dat Parelli-gedoe niet maar
> probeer me een voorstelling te maken die in de lijn van mijn
> gedachtengang ligt: een touwtje is slap en onhandig om een tikje
> mee uit te delen. Je moet daar toch een hand voor van de teugel
> afnemen anders kun je er niet mee richten. Een zweepje hou je
> gewoon met teugel en al in je hand en kun je gelijktijdig
> gebruiken. De bedoeling is toch dat het tikje ( hoeft niet

Welk gereedschap er handiger is zal ook wel liggen waar je aan gewend bent.
Wat ik probeerde te zeggen is dat jouw zweepje en Paralli's touw varianten van hetzelfde zijn = p+.

> venijnig hoor!, kan ook een extra kriebeltje zijn!) gelijktijd
> aankomt met de beenhulp. Eerst een hulp, en dan pas een tik, is
> verwarrend en kan door het paard ook als 'straf' begrepen
> worden.

Met dien verstande dat IEDER gezweep/gedrijf/gezwaai/etc. een "straf" (p+!) is.
Zelfs goeie ouwe Xenophon was er al voorzichtig mee, en raadde aan het straffen door iemand anders te laten doen. Dat had hij nmm nog zo onslim niet bekenen.

De gelijktijdigheid van jouw hulp en extra bestraffing is NIET correct; als je wilt zwepen heeft dat onmiddelijk NA de initiele hulp effect (zie ook de 4 fasen van Pareli... zoveel verschilt dat allemaal niet met meer klassieke dressuur ideeen).


> uiteindelijk wel m'n zin wil hebben.
>
> Hoe wil jij een paard leren dat iets niet mag door alleen maar
> 'nee' te zeggen? In mijn voorstelling moet aan 'nee' toch een

Door het begrip "nee" als concept al te kennen. Een concept leer je niet zomaar even aan. Daar gaat categorisering aan vooraf.
Toch zijn er legio kleine omgangsdingetjes waarmee je "nee" erin kan slijpen.

Als ik nu "nee" zeg tegen een van mijn (ervaren!) hengsten die net op een merrie wil springen zal hij er (wellicht gefrustreerd, maar toch) vanaf zien. Dit durf ik niet alleen te beweren maar desnoods ook te demonstreren.

> consequentie verbonden worden. Want hoe leer je anders dat
> 'nee' een betekenis heeft? In principe is dat het zelfde als
> 'been geven' , waarbij ik dan nog de fase voorstel eerst been
> geven, en bij geen reactie het been te verzwaren door een tikje
> ( gelijktijdig!).

Je kunt "been geven" véél makkelijker aanleren d.m.v. een simpele "body-target".
(r+ "beloning" i.p.v. p+ "straf" - zie de klikkeraars).

> Geef mij eens een voorbeeld: jij loopt met je paard aan de hand
> - hij gaat jouw de kant intrekken om gras te eten en dat was
> niet wat jij wilde. Wat doe jij dan? Zeg je alleen nee, of pak
> je dan toch het leidtouwtje iets strakker om jouw nee kracht bij
> te zetten?

Dat hangt natuurlijk enorm van het paard af (ontvanger is bepalend, weet je nog? ;-) ). Toch is aan het touwtje trekken zo ongeveer de minst effectieve handeling - eerder zou ik een stamp op de grond geven als blijk van ongenoegen, of een vingerknip om de attentie te vangen. Waarna beloning volgt. Legio mogelijkheden eigenlijk, behalve aan touwtje trekken (wat je dan weer niet verwarren moet met dat het paard aan het touwtje kan trekken...).

> Natuurlijk kun je je paard 'gunnen' om gras te eten maar daar
> gaat het nu even niet over. Ik ben benieuwd waar dat woord 'nee'
> blijft hangen.
> Of... roep je zo hard NEE dat het paard halverwege zijn aktie
> stopt, jij dan vervolgens BRAAF zegt.. is dat wat je bedoelde?

Of dat HARD moet hangt van het paard af, maar grofweg bedoel ik dit

>
> Over grazen en consequent zijn: helemaal mee eens. Maar, als je
> je paard tijdens een rit wel even wilt laten rusten en grazen,
> maak er dan inderdaad een andere situatie van: stap af,
> beugeltjes opsteken en maak er een 'graasmoment' van. Om een
> paard aan z'n verstand te peuteren dat hij soms wel, soms niet
> met jou in het zadel mag grazen.. ik geloof niet dat paarden die
> inconsequentie kunnen begrijpen of kunnen combineren met een
> uitspraak als 'gamaga'..:)

Dat kán dus wel, maar is Sannie duidelijk niet aan toe!
Slechts een begrepen communicatie kan inconsequent gedrag vervangen.

Groeten, Egon
Volg datum > Datum: dinsdag 25 januari 2005, 22:1425-1-05 22:14 Nr:21180
Volg auteur > Van: sannie Opwaarderen Re:21154
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: grazen tijdens het rijden Structuur

sannie
Krimpen a/d IJssel
Nederland

Jarig op 16-6

254 berichten
sinds 5-2-2004
Idunn schreef op dinsdag, 25 januari 2005, 18:20:

>
> Mag ik vragen Sannie waarom je hem zo graag wil laten grazen
> tijdens een rit? Hij zal heus niet verhongeren en of hij de rit
> er leuker door gaat vinden.....ik denk het dus juist niet op
> deze manier.
> Ik laat Idunn nooit grazen, ook niet als we even stil staan bv
> om met iemand te babbelen die we tegenkomen. Rijden is rijden en
> grazen kan ze de hele dag....

Tja, ik heb wat moeite met die stelling eigenlijk. Rijden is voor mijn gevoel eigenlijk gelijk aan wandelen. Wat moet het uitmaken of ik erop zit of ernaast loop? In beide gevallen moet hij plezier hebben, maar ook meelopen. Rijden is rijden, gaat bij mij dus niet zo op.

Ik dacht daar zaterdag zo aan. Zal ik hem verbieden dat hoge gras te pakken als we rustig naar huis stappen? Hij was al 4 uur onderweg. Ik liet hem een kwartiertje onderweg grazen (afstappen, singel losser etc), langer kon niet want ik had vakantiegangers bij me die ik begeleidde. Maar ik kan me zo voorstellen dat hij al aardig honger moest hebben. De weide is best wel kaal dus vol eten kan niet. Dan vervolgens 4 uur rijden. Zijn maag zal wel behoorlijk leeg zijn. En vooral bij een paard lijkt me dat geen fijn gevoel omdat deze er immers op gebouwd zijn de hele dag te eten.
Daarnaast vind hij hier en daar een hapje nemen gewoon heel leuk om te doen. En normaal gesproken houdt hij gewoon goed tempo, behalve dus af en toe als het er té groen uit ziet. dan gaat hij ervoor stilstaan.
Maar ja, je moet wel ergens een grens trekken natuurlijk. En dát is zo lastig. Ik wil het leuk houden voor hém, maar ook niet constant moeten opletten of hij niet stil gaat staan. (uiteraard zal ik om het hem af te leren dat misschien wel even moeten doen)
Je leest nu onderwerp "grazen tijdens het rijden"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
55 berichten
Pagina 2½ van 4
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact