InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Voeding
Alles over voeding en supplementen
Onderwerp starten611 onderwerpen
9692 berichten
Pagina 1½ van 647
Je leest nu op chronologische volgorde, gefilterd op rubriek
Volg datum > Datum: dinsdag 24 augustus 2004, 13:2324-8-04 13:23 Nr:10324
Volg auteur > Van: Michiel Opwaarderen Re:10308
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: =?iso-8859-1?Q?Re:_=5BPN=5DRe:_ma=EFs_v Structuur
Dit onderwerp is overgeplaatst vanuit een andere rubriek. Voorgaand bericht lezen.

Michiel
Homepage
Zwolle
Nederland

Jarig op 19-7

2652 berichten
sinds 8-2-2004
Voeding, mais, etc...

En dan is er nog een verschil tussen de hele plant en alleen de mailskolf, kortom hier het beloofde artikeltje over voeding.
Het is wel lang en wordt vervolgt. Frans heeft ook prima info over voeding op zijn site, het onderstaande komt niet uit de NH-hoek, mischien toch interessant? Groet, Michiel

Voeding! De Hoefslag - Vertering
Spijsvertering van het paard (16 mei 2002)

Voedingsfouten zijn regelmatig oorzaak van koliek of diarree bij paarden. Een goed samengesteld rantsoen en juist voermanagement voorkomen veel ellende. Kennis van de werking van het maagdarmkanaal en het verteringsproces vormen de basis voor het samenstellen van een goed rantsoen.

Tekst: Anneke Hallebeek
Wat gebeurt er met het voer in het paard tussen voeren en uitmesten? De spijsvertering begint bij de mond. De voedselbrok gaat via de slokdarm naar de maag en komt na enige tijd in de dunne darm, de blinde darm en de dikke darm om uiteindelijk 35 tot 50 uur later in de vorm van mest weer tevoorschijn te komen. In alle delen van het maagdarmkanaal spelen processen die het voedsel verkleinen en verteren, zodat de voedingsstoffen in het bloed worden opgenomen. De uiterlijke kenmerken van de mest vertellen ons uiteindelijk of het voedsel goed is verteerd.

Mond en gebit
Een goed gebit staat aan het begin van een goede vertering. Paarden nemen voedsel op met lippen en tanden. Met de lippen selecteren ze wat ze wel en wat ze niet willen. Eenmaal in de mond vermalen de kiezen het voedsel. Kauwen verkleint het voedsel en stimuleert de speekselproductie. Beide functies zijn noodzakelijk voor een goede vertering van het voedsel. Paarden kauwen ongeveer 40 minuten op een kilo ruwvoer (hooi) en ongeveer 10 tot 20 minuten op een kilo krachtvoer. Het tijdsverschil in kauwen zorgt voor een groot verschil in speekselproductie. Per kilo ruwvoer produceert het paard ongeveer 3 tot 5 liter speeksel, terwijl een kilo krachtvoer slechts 1 tot 1.5 liter speeksel oplevert. Vermenging met speeksel zorgt ervoor, dat een voedselbrok gemakkelijk door de slokdarm glijdt en goed mengt met de maagsappen. Geef daarom geen grote maaltijd van krachtvoer of granen. De dunne darm verteert het voer dan minder goed en het kan stoornissen in de maag veroorzaken. Verdeel het krachtvoer in meerdere porties over de dag.
Diverse problemen met het gebit kunnen gevolgen hebben voor de opname of het verteren van voedsel.

Het tanden wisselen kan tijdelijk problemen geven met de voedselopname. Jonge paarden
wisselen op de leeftijd van 2.5, 3.5 en 4.5 jaar. In ernstige gevallen, bijvoorbeeld als het slijmvlies van het gehemelte erg sterk is gezwollen (zogenaamd ‘hangend rooster’), eet het paard bijna niets meer. Probeer dan tijdelijk zacht voedsel te voeren zoals slobber en fijn hooi of gras.
De kiezen sluiten niet helemaal op elkaar, maar door een goede kauwbeweging slijten de
kiesvlakken normaal gesproken recht af. Als de stand van de kiezen niet goed is of als het paard onvoldoende kauwt groeien delen van de kiezen door. Deze ‘haken’ komen aan de binnen- of buitenkant van de kies voor. Pijnlijke beschadigingen van het wang- of tongslijmvlies belemmeren het eten. Het paard kauwt onvoldoende en kan ‘proppen’ voer in de voerbak laten vallen. Het voer verteert slechter en in langdurige gevallen vermagert het paard.
Bij paarden ouder dan 25 tot 30 jaar kunnen de tanden en kiezen bijna tot op het tandvlees
zijn afgesleten. Omdat ze minder goed kunnen grazen en kauwen verteert het voedsel slecht en kunnen oude paarden vermageren, ondanks een goede eetlust. Makkelijk verteerbaar voedsel, zoals slobber, ontsloten krachtvoer en fijn ruwvoer (gras, fijn hooi, kuilgras) kan een
oplossing bieden.

De slokdarm
Na het doorslikken glijdt de voedselbrok door de slokdarm naar de maag. Onder aan de hals is dit te zien. Normaal gesproken is dit een probleemloos transport. Als de brok echter vastloopt, ontstaat er paniek. Soms komen voedseldelen terug uit de neus, het paard kan angstig zijn en zweten. Een allesbehalve prettige aanblik. Hulp van de dierenarts is direct noodzakelijk. Hij kan met behulp van water de verstopping wegspoelen. Als complicatie kan, door verslikking tijdens het weghalen van de verstopping, een longontsteking ontstaan.
Droge bietenpulp, gemaaid gazongras of grasbrok zijn bekende voedermiddelen, die een slokdarmverstopping veroorzaken. Maar een paard dat heel gulzig eet en onvoldoende kauwt, kan ook een verstopping krijgen van andere voedermiddelen. In dat geval kunnen grote ronde stenen in de voerbak voorkomen dat een paard het krachtvoer te snel opeet.

De maag
Voor een goede maagwerking mogen de porties (kracht)voer niet te groot zijn
Het volume van de maag is klein in verhouding tot de rest van het maagdarmkanaal (3% van het lichaamsgewicht). Het paard is van origine een steppedier, dat de hele dag hapjes voedsel tot zich neemt en dus zorgt voor een min of meer continue stroom voedsel door het maagdarmkanaal. In de maag mengt het voedsel met de maagsappen, maagzuur en enzymen. Het zuur doodt bacteriën in het voedsel en het enzym pepsine verandert de structuur van de eiwitten. Een goede vermenging met maagsappen verbetert de vertering in de dunne darm. Als de voedselbrij nat is en dus meer speeksel bevat, vermengt het beter en sneller met de maagsappen. Krachtvoer kan zuur voor een deel neutraliseren (bufferen). Na een maaltijd van hooi daalt de zuurtegraad (pH) in de voedselbrij meer dan na maaltijd van krachtvoer. Dit betekent dat ruwvoer, met meer speeksel, beter mengt met de maagsappen. Behalve het soort voedermiddel is uiteraard ook de hoeveelheid belangrijk voor de mate van vermenging met de maagsappen. Geef een volwassen paard van 600 kg lichaamsgewicht daarom niet meer dan 2 kg krachtvoer per maaltijd.

Problemen in de maag
Overproductie van maagzuur kan maagzweren veroorzaken. De maag registreert de
zuurtegraad van de voedselmassa en past de zuurproductie aan. Bij een minder goede menging met de maagsappen blijft de zuurtegraad te hoog, waardoor de maag meer maagzuur produceert. Op lokaal niveau kan dit maagzuur het slijmvlies beschadigen. Niet alle paarden met maagzweren hebben klinische klachten. Slecht of traag eten, koliekerig, en knarsen met de tanden zijn vaak de enige symptomen. Maagzweren komen regelmatig voor bij paarden. Zelfs bij veulens die nog bij de merrie lopen, zijn maagzweren gevonden. Naast een te krachtvoerrijke voeding zijn andere factoren zoals stress, lange tijd vasten of onvoldoende ruwvoer oorzaken van maagzweren.
Als het paard ontsnapt en erg veel krachtvoer in één keer opeet kan het gevolg dramatisch
zijn. Krachtvoer kan opzwellen in de maag en omdat een paard niet kan braken, ontstaat een kritieke situatie. De dierenarts kan via een maagsonde de maagoverlading leeghalen. Gebeurt dit niet, dan bestaat het gevaar op een scheuring van de maagwand, wat onherroepelijk de dood van het paard betekent. De maag raakt niet overvuld van ruwvoer omdat het paard daar langer op kauwt, ruwvoer geen zwellend vermogen heeft en omdat ruwvoer eerder doorstroomt naar de dunne darm.

De dunne darm
De samenstelling van een voedermiddel bepaalt waar het in het maagdarmkanaal wordt verteerd. De vertering van bijvoorbeeld krachtvoer, granen en wortelen gebeurt voornamelijk in de dunne darm, terwijl ruwvoer in de dikke darm wordt afgebroken.
Het paard heeft een dunne darm van ca. 20 meter lang. Enzymen in de darm breken vet, eiwit, zetmeel en suikers in kleine stukjes, die in het bloed terechtkomen. Enzymen kunnen geen vezels verteren. Voor een goede vertering moeten de enzymen letterlijk in aanraking komen met het voedsel. Kleine voedseldelen komen eerder in aanraking met enzymen, vandaar dat goed kauwen de vertering bevordert. Doordat de darm bewegingen maakt (contracties), vermengt de voedselmassa zich met de vloeistoffen van de darm en dus met de enzymen. Vezels in de voeding, stress, maar ook fysieke beweging beïnvloeden de mate van darmbewegingen en dus van de vertering.

Wordt vervolgt ...
Volg datum > Datum: dinsdag 24 augustus 2004, 13:2724-8-04 13:27 Nr:10325
Volg auteur > Van: Michiel Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Voeding 2 Structuur

Michiel
Homepage
Zwolle
Nederland

Jarig op 19-7

2652 berichten
sinds 8-2-2004

De vertering
Vetten splitsen in vetzuren en glycerol en met behulp van gal uit de lever vormen zich kleine druppels, die wateroplosbaar zijn en naar de darmwand gaan. De vetzuren uit deze druppels gaan door de darmwand het lichaam in. Vetzuren komen niet direct in het bloed, maar eerst in de lymfevloeistof. Paarden verteren 60 tot 80% van het opgenomen vet in de dunne darm.
Zetmeel en andere ‘makkelijk verteerbare koolhydraten’ splitsen tot enkelvoudige suikers, zoals glucose. Voor het afbreken van zetmeel is het enzym amylase nodig. Het paard kan een beperkte hoeveelheid amylase maken. En kan daarmee dus een beperkte hoeveelheid zetmeel verteren. Teveel zetmeel dat doorstroomt naar de dikke darm, kan daar leiden tot stoornissen (zie aldaar). Vandaar dat een paard niet meer dan globaal 2.5 gram zetmeel per kg lichaamsgewicht per maaltijd mag hebben. Concreet: voor een paard van 600 kg betekent dit niet meer dan 1500 gram zetmeel, dus maximaal 4 kg haver of 2.5 kg maïs of 3.5 kg zetmeelrijk krachtvoer per maaltijd. Dus als men het advies volgt een volwassen paard niet meer dan 2 kg krachtvoer (inclusief granen) per maaltijd te voeren ten behoeve van een goede maagwerking, kan een overschot aan zetmeel niet optreden.
Eiwitten zijn complexe verbindingen van verschillende aminozuren. Dit zijn essentiële bouwstenen in het lichaam. De dunne darm is belangrijk voor de eiwitvoorziening van het paard. Alleen in de dunne darm gaan aminozuren door de darmwand naar het bloed. De enzymen in de dunne darm knippen eiwitten in kleine stukjes die worden opgenomen.
De enzymen van de dunne darm verteren niet al het eiwit, zetmeel en vet. Een deel van het voedsel stroomt onverteerd door naar de dikke darm. Het soort voedermiddel en de hoeveelheid bepalen de verteerbaarheid in de dunne darm. De structuur van maïszetmeel verschilt van bijvoorbeeld haverzetmeel en verteert minder snel in de dunne darm. Maïs voorbehandelen door te poffen of te malen, verbetert de dunne darmverteerbaarheid. Eiwit in verschillende voedermiddelen vertoont de grootste variatie in de dunne darmvertering. De dunne darm kan ongeveer 25% van het eiwit uit hooi afbreken en ongeveer 75% van het eiwit uit krachtvoer of granen. Ondanks de relatief lage vertering van eiwit uit hooi in de dunne darm kan dit voldoende zijn voor het paard, uiteraard afhankelijk van situatie en dus de eiwitbehoefte van het paard. Een tekort aan aminozuren is niet te snel te verwachten, aangezien de eiwitgehalten in rantsoenen over het algemeen veel groter zijn dan het paard nodig heeft.

De blinde en dikke darm
Bacteriën in de blinde en dikke darm produceren veel energie in de vorm van vluchtige vetzuren. Het paard kan deze energie goed gebruiken. De blinde darm is bij het paard erg groot en vult de hele rechterzijde van de buik. De blinde darm is een zakvormig orgaan, waar het voer enige tijd verblijft. Daarna stroomt het door naar de dikke darm, die ook aanzienlijk van formaat is. In deze darmdelen kunnen paarden vezels uit hooi en gras afbreken. Of eigenlijk zorgen de miljarden bacteriën en protozoën die hier verblijven, voor de afbraak van de voedseldelen. Dit proces heet fermentatie. Om te leven, te groeien en te vermeerderen gebruiken de bacteriën de onverteerde resten van het voer die via de dunne darm binnenkomen. Voor een groot deel bestaat dit uit vezels, maar ook onverteerd vet, zetmeel en eiwitten stromen door naar de dikke darm. Door het voedsel om te zetten, ontstaan vluchtige vetzuren. In de blinde en de dikke darm worden deze vluchtige vetzuren snel afgegeven aan het bloed en door het paard gebruikt als energiebron. De voedselmassa stroomt gestaag door naar de endeldarm en met de mest verdwijnen onverteerde voedseldelen en veel bacteriën.
De fermentatie is een dynamisch proces. De mate en de snelheid van bacteriegroei zijn afhankelijk van het voedsel dat in de dikke darm terechtkomt en dus van het totale rantsoen. Indien de dunne darm het rantsoen grotendeels verteert, is er weinig over voor de fermentatie. Hoe meer onverteerd voedsel in de dikke darm komt, des te meer bacteriën kunnen groeien en energie voor het paard produceren. De voedselbestanddelen bepalen de snelheid waarmee bacteriën deze afbreken. Ruwe celstof uit stro bijvoorbeeld, fermenteert langzaam, terwijl zetmeel uit granen zeer snel fermenteert. Is de fermentatie te traag, dan kan een verstopping optreden in de dikke darm, bijvoorbeeld als een paard te veel stro eet. Verloopt de fermentatie te snel, dan kan een overmaat aan melkzuurproductie het fermentatieproces verstoren en diarree of koliek veroorzaken. Dit kan onder andere gebeuren als het rantsoen te veel zetmeel (krachtvoer of granen) bevat. Een volle dikke darm waar veel bacteriën het voer rustig fermenteren, raakt minder snel uit balans dan een dikke darm met weinig inhoud. Krijgt een paard weinig ruwvoer, dan kan de balans makkelijker verstoord raken en zijn stress of kleine rantsoenveranderingen eerder reden voor het ontstaan van koliek. Voor een rustige fermentatie zijn vezels nodig, die niet te snel fermenteren. Hooi of langstengelig kuilgras zijn hiervoor zeer geschikt. Ruwvoer is de basis van een goed rantsoen en krachtvoer is als aanvullend voer bedoeld. Een officiële of wetenschappelijke richtlijn ontbreekt voor een minimaal of optimaal ruwvoeraandeel in rantsoenen voor paarden. Maar in overdreven zin geldt: teveel ruwvoer geeft geen problemen, te weinig ruwvoer wel.
De mest is uiteindelijk het eindproduct van de vertering. Bij een goede vertering produceert het paard afgeronde gladde mestballen zonder lange resten ruwvoer. Bij afwijkende mest moet de samenstelling van het rantsoen en de gezondheid van het paard kritisch bekeken worden.

© De Hoefslag, publicatie uitsluitend met bronvermelding
Volg datum > Datum: dinsdag 24 augustus 2004, 21:1924-8-04 21:19 Nr:10402
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen Re:10326
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Parcours lopen van 1m20 zonder ijzers? Structuur
Dit onderwerp is overgeplaatst vanuit een andere rubriek. Voorgaand bericht lezen.
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003
Jolijn Zegwaard schreef op dinsdag, 24 augustus 2004, 13:55:
> Helemaal mee eens! Ik ben zo blij Dat er nog zoveel meer mensen
> zijn die echt hun best doen en er ook veel moeite voor doen om
> goed met hun dier om te gaan.

> Dit is niet provocerend bedoeld hoor, maar ik ken zoveel
> "blinden" zegmaar, dat ik een beetje sceptisch ben, het liefst
> zou ik nu een hele horde replies krijgen met mooie verhalen van
> wat jullie allemaal doen buiten NH.
**********
Ik zie wel een indirect verband maar niet een direct verband. Ik ben aan Natural horsemanship begonnen omdat ik als gefrustreerde ruiter op een gefrustreerd paard zat en het idee had dat dat beter zou moeten kunnen. Ik ben ook zeker wel voor het concept "minder is beter", en dus werd het "natural". Maar dat je natural met dieren om wilt gaan, houdt voor mij niet meteen in dat je je hele levenswijze dan ook maar onder de loep moet nemen. Misschien doe je dat om andere redenen WEL, en dat vormt voor mij het indirecte verband, maar direct nee, dat niet.

Het zal echt wel zo zijn, dat je dan in andere dingen ook neigt naar natural minded te zijn. Maar wat is natural? Ik heb ook twee caviaatjes thuis. En ik heb een hond. En ... erg natural is het niet dat mijn 2 caviaatjes 's avonds gezellig bij Mamma Roos (de hond) op de bank zitten te knuffen. Het zou meer natural zijn als Roos ze allebei zou oppeuzelen en ik dan vervolgens Roos in de koekepan zou stoppen.

Dus ik vind het allemaal maar heel betrekkelijk. Bewust leven is 1 ding, en dat is misschien nog wel haalbaar, maar natural, tsja ... Vegetarisch eten vind ik persoonlijk niet natuurlijk, .... het KAN wel, en ik snap ook zeker wel dat er mensen zijn die daarvoor uit principe kiezen. Ik heb daar ook ronduit respect voor, omdat ik het dan zie als een tegenwicht voor deze consumptiemaatschappij, het ene uiterste vraagt om het andere uiterste. Je zet er een standpunt mee neer. Maar NATUURLIJK vind ik het niet. En natuurlijk leven zul je ook niet kunnen benaderen in Nederland. Bewust leven wellicht wel. Maar da's weer wat anders dan natural. Vind ik dan.
Volg datum > Datum: dinsdag 16 augustus 2005, 23:2616-8-05 23:26 Nr:31634
Volg auteur > Van: amber Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: graszaadhooi Structuur
amber
Nederland


47 berichten
sinds 8-10-2004
Hallo,
Zijn er hier ook mensen die graszaadhooi voeren? Ik wil graag proberen om onze IJslanders onbeperkt ruwvoer te gaan geven en dan is graszaadhooi (eventueel nog gemengd met wat stro) begreep ik de beste optie omdat het veel minder energie bevat dan weidehooi of kuilgras. Nu zijn er verschillende grassoorten te koop (graszaadhooi bevat altijd maar 1 grassoort heb ik gezien); welke van deze soorten raden jullie mij aan? Zit hier onderling nog veel verschil tussen wat betreft gehaltes aan energie en eiwit; maw is het ook bij graszaadhooi nog belangrijk om bij voorkeur geen Engels raaigras te nemen? Daarnaast hoorde ik ook van iemand dat sommige grassoorten graszaadhooi niet goed gegeten worden door paarden omdat ze het niet lekker vinden (haar paarden lusten bijvoorbeeld geen graszaadhooi van Roodzwenk, maar wel graag van Italiaans raaigras); hebben jullie hier ook ervaringen mee?
Alvast bedankt voor reacties!
Volg datum > Datum: dinsdag 16 augustus 2005, 23:3016-8-05 23:30 Nr:31636
Volg auteur > Van: Ilona Kooistra Opwaarderen Re:31634
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: graszaadhooi Structuur

Ilona Kooistra
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 25-9

2749 berichten
sinds 27-7-2003
amber schreef op dinsdag, 16 augustus 2005, 23:26:

> Hallo,
> Zijn er hier ook mensen die graszaadhooi voeren? Ik wil graag
> proberen om onze IJslanders onbeperkt ruwvoer te gaan geven en

> (haar paarden lusten bijvoorbeeld geen graszaadhooi van
> Roodzwenk, maar wel graag van Italiaans raaigras); hebben jullie
> hier ook ervaringen mee?
> Alvast bedankt voor reacties!

Volgens mij kan graszaadhooi wat gekweekt is voor gazons een vervelende schimmel bevatten die paarden kan doden. Er is hier vast iemand die het fijne hiervan weet (ik ben het vergeten, misschien is het ook nog bij "zoeken" te vinden)

Ilona
--
let's keep on moving naturally!
Volg datum > Datum: woensdag 17 augustus 2005, 0:0017-8-05 00:00 Nr:31637
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:31636
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: graszaadhooi Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Ilona Kooistra schreef op dinsdag, 16 augustus 2005, 23:30:

> amber schreef op dinsdag, 16 augustus 2005, 23:26:
>
>> Hallo,

>
> Ilona
> --
> let's keep on moving naturally!

Kwam ik toevallig vanavond tegen:
http://gd.ziezo.biz/pls/gd/gd_search_p.gd_itm_headline?p_itm_id=10734&p_nim_id=9999999912

Groeten, Egon
Volg datum > Datum: woensdag 17 augustus 2005, 0:1217-8-05 00:12 Nr:31639
Volg auteur > Van: Ilona Kooistra Opwaarderen Re:31637
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: graszaadhooi Structuur

Ilona Kooistra
Homepage
Drenthe
Nederland

Jarig op 25-9

2749 berichten
sinds 27-7-2003
e m kraak schreef op woensdag, 17 augustus 2005, 0:00:

>> Volgens mij kan graszaadhooi wat gekweekt is voor gazons een
>> vervelende schimmel bevatten die paarden kan doden. Er is hier
>> vast iemand die het fijne hiervan weet (ik ben het vergeten,
>> misschien is het ook nog bij "zoeken" te vinden)
>>
>> Ilona
>> --
>> let's keep on moving naturally!
>
> Kwam ik toevallig vanavond tegen:
> http://gd.ziezo.biz/pls/gd/gd_search_p.gd_itm_headline?p_itm_id=1
> 0734&p_nim_id=9999999912

Waar ik dan aan wil toevoegen dat er paarden in Zeeland (de provincie) dood zijn gegaan door het eten van verkeerd graszaadhooi. (op de website lijkt t eigenlijk wel een beetje mee te vallen..)

Ilona
--
let's keep on moving naturally!
Volg datum > Datum: woensdag 17 augustus 2005, 2:5817-8-05 02:58 Nr:31648
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:31639
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: graszaadhooi Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Ilona Kooistra schreef op woensdag, 17 augustus 2005, 0:12:

> e m kraak schreef op woensdag, 17 augustus 2005, 0:00:
>
>>> Volgens mij kan graszaadhooi wat gekweekt is voor gazons een

>
> Ilona
> --
> let's keep on moving naturally!

Meld dat dan aan de GDvD en beklaag je dat hun website onzorgvuldig en daardoor misleidend is.

Heeft klaarblijkelijk met JKK al geholpen. Nick heeft ze mijn berekeningetje gestuurd en ze hebben keurig geantwoord (althans, Wageningen wat de bron is van de GDvD wijsheid heeft geantwoord), alle onzin verwijderd of veranderd nu. Kan toeval zijn, of is anders wel staaltje van snel reageren.

In ieder geval kon ik vanavond nergens meer vinden op de GDvD site dat tot 1% JKK in fourage wel acceptabel is terwijl als je op www.drenthe.nl de kruiskruid folders download daar nog wel degelijk de "oude" versies gebaseerd op GDvD kunt lezen... dat wordt nog wat voor al die zooi in de versnipperaar is. Maar nu Wageningen en GDvD door de bocht zijn lijkt me dat wel een stuk makkelijker geworden; gewoon aansprakelijk stellen voor foutieve, verouderde info :-P

Groeten, Egon
Volg datum > Datum: woensdag 17 augustus 2005, 8:1617-8-05 08:16 Nr:31652
Volg auteur > Van: HannahFroukje Opwaarderen Re:31637
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: graszaadhooi Structuur
HannahFroukje
Apeldoorn
Nederland

Jarig op 8-2

965 berichten
sinds 23-7-2003
e m kraak schreef op woensdag, 17 augustus 2005, 0:00:

> Ilona Kooistra schreef op dinsdag, 16 augustus 2005, 23:30:
>
>> amber schreef op dinsdag, 16 augustus 2005, 23:26:

>
> Kwam ik toevallig vanavond tegen:
> http://gd.ziezo.biz/pls/gd/gd_search_p.gd_itm_headline?p_itm_id=1
> 0734&p_nim_id=9999999912

**********************

Zou dit er ook uit kunnen zien als ataxie?
Ik wist dit niet , bedankt voor de info
Volg datum > Datum: woensdag 17 augustus 2005, 10:1817-8-05 10:18 Nr:31674
Volg auteur > Van: amber Opwaarderen Re:31637
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: graszaadhooi Structuur
amber
Nederland


47 berichten
sinds 8-10-2004
e m kraak schreef op woensdag, 17 augustus 2005, 0:00:

> Ilona Kooistra schreef op dinsdag, 16 augustus 2005, 23:30:
>
>> amber schreef op dinsdag, 16 augustus 2005, 23:26:

> http://gd.ziezo.biz/pls/gd/gd_search_p.gd_itm_headline?p_itm_id=1
> 0734&p_nim_id=9999999912
>
> Groeten, Egon

Hmm, dat klinkt niet zo leuk... Zijn er mensen die wel positieve ervaringen hebben met graszaadhooi en mij advies kunnen geven? Anders probeer ik denk ik dan toch maar gewoon zo grof mogelijk hooi of kuilgras te krijgen, eventueel overjarig.
Volg datum > Datum: woensdag 17 augustus 2005, 23:0517-8-05 23:05 Nr:31710
Volg auteur > Van: wendy roovers Opwaarderen Re:31674
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: graszaadhooi Structuur
wendy roovers
brabant
Nederland

Jarig op 19-9

92 berichten
sinds 19-3-2004
amber schreef op woensdag, 17 augustus 2005, 10:18:

> e m kraak schreef op woensdag, 17 augustus 2005, 0:00:
>
>> Ilona Kooistra schreef op dinsdag, 16 augustus 2005, 23:30:

> Hmm, dat klinkt niet zo leuk... Zijn er mensen die wel
> positieve ervaringen hebben met graszaadhooi en mij advies
> kunnen geven? Anders probeer ik denk ik dan toch maar gewoon zo
> grof mogelijk hooi of kuilgras te krijgen, eventueel overjarig.
Schrik ervan graszaad hooi wat aandoeningen kan veroorzaken??

Die van mij krijgen altijd graszaadhooi.
Zal volgende keer eens vragen welk soort graszaadhooi het is!

maar welk hooi zouden jullie dan het beste aanraden ?

groet wendy

natuurlijk doen we het natuurlijk!!!
Volg datum > Datum: maandag 5 september 2005, 9:505-9-05 09:50 Nr:32889
Volg auteur > Van: Christel Provaas Opwaarderen
Volg onderwerp > Onderwerp: Website Structuur

Christel Provaas
Walem
Nederland

Jarig op 1-3

7725 berichten
sinds 9-7-2005
Op het endurance forum kwam ik een verwiijzing naar deze website tegen. Het lijkt me dat we hier kennis van moeten nemen.

http://www.gevaren-natuurlijkbekappen.tk/
Volg datum > Datum: vrijdag 18 november 2005, 15:1018-11-05 15:10 Nr:37465
Volg auteur > Van: Els Kleverlaan Opwaarderen Re:37422
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Magnesium Structuur
Dit onderwerp is overgeplaatst vanuit een andere rubriek. Voorgaand bericht lezen.

Els Kleverlaan
Heerhugowaard
Nederland

Jarig op 23-2

2224 berichten
sinds 17-10-2005
Frans Veldman schreef op donderdag 17 november 2005, 14:37:

> Hoi iedereen,
>
> Uit recente onderzoeken is gebleken dat een tekort aan

> www.paardnatuurlijk.nl/onderzoek/magnesium.htm
>
> Groeten,
> Frans

Hoi Frans,

Ben op internet aan het spitten geweest of een gebrek aan magnesium in het gras misschien het fructaan gehalte zou kunnen beinvloeden. Dit omdat magnesium zorgt voor een beter opname van glucose in de cellen.
Ik weet dat grasland vaak te weinig magnesium bevat, dit kan bij koeien tot kopziekte leiden.
Tot nog toe heb ik kunnen vinden, dat magnesium in ieder geval nodig is voor de aanmaak van bladgroen en dat wordt weer aangemaakt door fotosynthese. Verder zou het een gunstig effect hebben op de stofwisseling en de groeikwaliteit van de plant.

Vraag me nu af of het niet verstandig zou zijn, om het land te bemesten met magnesium. Als er meer van in het gras zit, krijgen de paarden er automatisch ook meer van binnen.

Weet niet of daar ooit onderzoek naar gedaan is. Vindt ook veel informatie in het engels, maar daar kom ik niet uit, is mijn engels te slecht voor.

Groetjes, Els.
Je leest nu op chronologische volgorde, gefilterd op rubriek
Voeding
Alles over voeding en supplementen
Onderwerp starten611 onderwerpen
9692 berichten
Pagina 1½ van 647
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact