InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
63 berichten
Pagina 2½ van 5
Je leest nu onderwerp "Ervaringen met boomloos?"
Volg datum > Datum: dinsdag 17 september 2013, 1:1617-9-13 01:16 Nr:261247
Volg auteur > Van: Maria Delavega Opwaarderen Re:261244
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Ervaringen met boomloos? Structuur

Maria Delavega
Nederland


1834 berichten
sinds 30-10-2007

Ik ben super tevreden met een oude startrekk espaniola op een rond paardje (Lusitano)/ weinig schoft.
Het grandeurpad die erbij zat vond ik waardeloos en heb zelf een rendiervel (schijnt heel goed te zijn als pad, wordt vaak gebruikt bij de endurance) versneden met zelfde afmetingen van het grandeurpad en een lederen sok opgenaaid waarin ik een corrector heb gestopt (correctorpad van Lenn brown).
http://www.mijnalbum.be/Album=Z4WLH6CA

Dit is echt een super combi voor ons, geheel ligt veel stabieler dan met grandeurpad. Paard loopt er vrolijk onder.

Ipv rendiervel ben ik nu bezig met puur wolvilten pad met daarop zelfde principe, lederen sok opnaaien voor de corrector (vilt lijkt me nog iets beter bij echt warm weer) en verluchting aan de rug.
Je moet zaken uitproberen, op mijn smalle Andalusiër die wat hoger opgooit rij ik zelf liever met zadel met boom (soort McClellan), boomloos zit iets minder stabiel voor mij persoonlijk op smaller gebouwd paard.
(ook andere boomloze merken geprobeerd op de rondere Lusitano, maar geen enkel ander zadel zat zo fijn en lag zo goed op de rug als de espaniola. Is zeer persoonlijk keuze van zadel, best is enkele zaken uitproberen.)
Naschrift (dinsdag 17 september 2013, 1:22):
Pure wolvilt kan je kopen bij de viltmannen, alles puur natuur, niet van die harde vilten pads die neiging hebben om te verschuiven. Gebruiken ze ook onder criollo zadels.
Volg datum > Datum: dinsdag 17 september 2013, 9:0317-9-13 09:03 Nr:261253
Volg auteur > Van: Myriam Opwaarderen Re:261244
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Ervaringen met boomloos? Structuur

Myriam
Maastricht
Nederland


2237 berichten
sinds 8-11-2004
harry11 schreef op maandag 16 september 2013, 23:35:

>
>> Het lederen zadel kraakt niet of niet meer....... Het kunststoffen blijft
>> af en toe kraken .. je moet ook stilzitten hé Heleen..:)
>
> Die Barefoot London is van echt leer hoor!
> En als m'n paard stilstaat kraakt het niet.
:-M

Myriam
Volg datum > Datum: woensdag 18 september 2013, 0:1718-9-13 00:17 Nr:261296
Volg auteur > Van: Soraya85 Opwaarderen Re:261192
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Ervaringen met boomloos? Structuur
Soraya85
Nederland

Jarig op 8-11

135 berichten
sinds 30-8-2010

Ik heb even getwijfeld om openbaar te reageren. Ik ben namelijk verkoper van Barefoot zadels... Ik wil echt geen verkoop praatje houden, maar ik zou het niet verkopen als ik er niet achter stond. Ik kan alleen maar zeggen... probeer het uit! Dan heb je antwoord op al je vragen! Maar goed vooronderzoek is wel belangrijk, ik heb 10x liever dat een klant wel overwogen de keus maakt om het wel/niet te doen. Dan zonder nadenken iets koopt in de beleving dat boomloos altijd past, en dat je straks niet tevreden bent met je aankoop.

Ik vind het altijd jammer te lezen dat alle boomloze zadels, op 1 hoopje worden gegooid. Net als met boomzadel heb je goede en minder goede merken/zadels. Mijn advies is dan ook, om je niet alleen in boomloos te verdiepen, maar ook naar de onderlinge verschillen.

Mijn ervaring is dat het bij Barefootzadel extra belangrijk is om de bijbehorende pads te gebruiken. De Barefoot zadels zijn namelijk ontwikkeld om samen met de bijbehorende pads te gebruiken. Ik wil niet zeggen dat andere pads waar inlages in kunnen niet goed zijn, maar de kans dat het lekker past is toch iets minder groot. Het is belangrijk om de juiste inlages te gebruiken. De standaard inlages voldoen vaak prima, maar voor zwaardere ruiters, paarden die intensief bereden worden, of met een bijzondere ruggraat kunnen andere inlages een betere keus zijn. Zelf check ik de rug altijd even na het rijden, zeker als het paard goed gezweet heeft kun je precies zien of de ruggraat goed vrij is gebleven en of er drukpunten zijn geweest bijvoorbeeld rond de pommel / beugelophanging. Barefoot heeft ook een Physio-pad, hier zie ik zelf de voordelen niet zo van... in mijn beleving is de standaard pad, met andere inlages net zo goed als je een beetje extra zekerheid wil hebben.

Net als boomzadel, past niet altijd elk zadel op elke paard. Het voordeel van Barefoot zadels is dat ze geheel flexibel zijn, waardoor ze gemakkelijk vormen. Maar ook dan zal het ene model net iets beter liggen dan het anderen. En soms is er gewoon geen passende combinatie te vinden. De Lexington is bijvoorbeeld een zadel met een verhoogd VPS systeem (zo heb je iets met een dressuur zit-gevoel). Deze zadels hebben een iets kleinere doelgroep. De Sevilla (spaans zadels), ehh.. hoe zeg is dat netjes, is gewoon een foutje van Barefoot ;-) Gelukkig is nu sinds kort de Barefoot Madrid een nieuw model spaans zadel, wat het een stuk beter doet. De Cheyenne, het eerste Barefoot zadel, is nog steeds enorm populair. Maar geeft voor sommige ruiters iets te weinig steun. Vaak komen ze dan uit bij de London of Barrydale. Ow.. ja, we hadden het over de liggen ;-)
Het is belangrijk dat je de juiste pommel gebruikt. Dit zorgt ervoor dat de schoft goed vrij blijft en je zadel stabiel blijft liggen en niet gaat schommelen. Het zadel moet uiteraard niet te lang zijn, maar belangrijk is dat jij als ruiter er ook goed in past. Jezelf in een te klein zadel proppen en dan achter op de cantle zitten is schadelijker dan een zadel wat net een iets te lang is. Maar de ligging blijft een kwestie van proberen. ik zeg de kans is 9 op 10 dat het goed ligt, maar je zult net die ene zijn die een miskoop doen, zo zonde...

Om mijn verkooppraat niet te lang te houden ;-) Kijk maar eens op de website. Wij komen graag langs met een testzadel, die eventueel achter kan blijven. Het voordeel van een bezoekje is dat we antwoord kunnen geven op al je vragen, samen kunnen bekijken welk zadel voor jou geschikt zal zijn, en we de maten en juiste toebehoren kunnen bepalen. Maar als je hem liever per post ontvangt, kan dat ook :)
http://www.tevoetentepaard.nl/Diensten
Volg datum > Datum: woensdag 18 september 2013, 10:4518-9-13 10:45 Nr:261301
Volg auteur > Van: Angela29 Opwaarderen Re:261239
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Ervaringen met boomloos? Structuur

Angela29
Maastricht
Nederland

Jarig op 12-6

43 berichten
sinds 10-10-2011

Zelf rij ik met een Startrekk Comfort boomloos zadel en daar ben ik heel happy mee :-) ! Cos loop er heel goed onder en ik vind het fijn dat ik meer gevoel bij het rijden heb dan bij een boomzadel. De Barefoot vind ik persoonlijk niet heel lekker rijden, maar ik heb er maar een keer of 4 mee gereden dus ik ben geen ervaringsdeskundige in de vele verschillende types die bestaan ;-) .

Wel heb ik de afgelopen twee jaar geleerd dat een boomloos zadel lang niet op elk paard past. Dat wordt nogal eens snel gezegd maar is echt niet zo...

Verder is een juiste Pad specifiek voor boomloze zadels ook heel belangrijk, voor die drukverdeling die zo belangrijk is voor de paardenrug.
Volg datum > Datum: zaterdag 21 september 2013, 17:3121-9-13 17:31 Nr:261363
Volg auteur > Van: Nils Vellinga Opwaarderen Re:261301
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Ervaringen met boomloos? Structuur

Nils Vellinga
Kinrooi
Belgie

Jarig op 22-5

6064 berichten
sinds 16-3-2006
Angela29 schreef op woensdag 18 september 2013, 10:45:

> Verder is een juiste Pad specifiek voor boomloze zadels ook heel
> belangrijk, voor die drukverdeling die zo belangrijk is voor de
> paardenrug.

Juist om die reden - drukverdeling - heb IK zo'n moeite met boomloos. Nu ben ik zelf niet een van de zwaarsten, maar zit wel vaak uren in het zadel. Op mijn tochten krijgt mijn paard niet lang de tijd om van een te veel belaste rug te herstellen.
Noodzaak is dus dat er niets te herstellen valt ;-)
Een goed passend boom zadel die de druk het best verdeeld, een pad dat het best warmte en vocht afvoert/reguleert.

Nils en Olly
Zonder fouten,
geen leerproces.
Volg datum > Datum: maandag 23 september 2013, 13:4323-9-13 13:43 Nr:261389
Volg auteur > Van: Angela29 Opwaarderen Re:261363
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Ervaringen met boomloos? Structuur

Angela29
Maastricht
Nederland

Jarig op 12-6

43 berichten
sinds 10-10-2011

Maar wil je hiermee dan aangeven dat de drukverdeling, ook met goed boomloos druk verdelend pad, niet goed functioneert bij een boomloos zadel bij lange ritten? Of in ieder geval niet zo goed als met een goed boomzadel?

Zover reikt mijn kennis en ervaring niet moet ik je eerlijk zeggen. Kan alleen kijken naar mijn eigen paard en zadel op dit moment.. ;-) Ook Cos heeft boomzadels gehad in het verleden bij zijn vorige eigenaar. Daar bleef hij echter mee sukkelen qua pasvorm. Ik weet echter niet of hij ooit een op maat gemaakt boomzadel heeft gehad :-). Daarnaast heeft hij zo'n korte rug dat het Startrekk voor hem de beste oplossing voorhanden was op dat moment. Als dat een andere oplossing met boom was geweest dan had dat ook gekund. Ik laat het zadel overigens elk jaar opnieuw checken op zijn rug, dat zal ik (ongeacht boom of boomloos) ook altijd blijven doen..
Volg datum > Datum: maandag 23 september 2013, 19:1123-9-13 19:11 Nr:261407
Volg auteur > Van: Sandra van Bommel Opwaarderen Re:261389
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Ervaringen met boomloos? Structuur
Sandra van Bommel
Homepage
Bredaryd, Slättö
Zweden

Jarig op 15-10

2237 berichten
sinds 30-3-2009

Ik heb ook veel boomloze getest. Maar het prettigste vond ik de chris lamsfell iberica. Geen echt zadel, eigenlijk, maar meer een kruising dekje/boomloos zadeltje.
Was het enige zadel waar Hälga mee kon ontspannen en dat niet verschoof, ondanks haar barrel-vorm en het iets overbouwd zijn.
Op silja lag trouwens de barefoot fijner.

Is idd per paard en ruiter verschillend, wat goed ligt.
Volg datum > Datum: dinsdag 24 september 2013, 10:3324-9-13 10:33 Nr:261424
Volg auteur > Van: Christel Provaas Opwaarderen Re:261407
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Ervaringen met boomloos? Structuur

Christel Provaas
Walem
Nederland

Jarig op 1-3

7725 berichten
sinds 9-7-2005
Sandra van Bommel schreef op maandag 23 september 2013, 19:11:
>
> Ik heb ook veel boomloze getest. Maar het prettigste vond ik de chris
> lamsfell iberica.

Het is trouwens de christ lammfell iberica voor wie het wil googelen. ;-)
Volg datum > Datum: dinsdag 24 september 2013, 12:1924-9-13 12:19 Nr:261438
Volg auteur > Van: Sandra van Bommel Opwaarderen Re:261424
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Ervaringen met boomloos? Structuur
Sandra van Bommel
Homepage
Bredaryd, Slättö
Zweden

Jarig op 15-10

2237 berichten
sinds 30-3-2009
Christel Provaas schreef op dinsdag 24 september 2013, 10:33:

> Sandra van Bommel schreef op maandag 23 september 2013, 19:11:
>>
>> Ik heb ook veel boomloze getest. Maar het prettigste vond ik de chris
>> lamsfell iberica.
>
> Het is trouwens de christ lammfell iberica voor wie het wil googelen. ;-)

:-8

bedankt voor de correctie. Is zo wel wat duidelijker, ja.
Volg datum > Datum: zondag 6 oktober 2013, 20:436-10-13 20:43 Nr:261628
Volg auteur > Van: Nymphaea Opwaarderen Re:261438
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Ervaringen met boomloos? Structuur

Nymphaea
Homepage
Houthalen
Belgie

Jarig op 10-9

130 berichten
sinds 20-11-2010
Ik heb altijd met boomzadels gereden op de manége, toen ik een zorgpaardje vond waar ik bitloos op kon rijden twijfelde ik geen moment, maar het waren ook boomloze zadels. Ik vond de overgang absoluut geen probleem, moest wel wat werken aan mijn zit.
Als ik nu op een boomzadel ga zitten voel ik dat ik gedwongen wordt in een houding en zit ik niet fijn.

Ik rij op een drytex cheyenne maat 2 van barefoot, maar ben aan het denken om over te schakelen op een dressuurmodel, omdat ik toch meer dressuurmatig rij. (maar wel van barefoot omdat ik hier heel tevreden van ben)
Ik vind het een fijn zadel omdat je niet zoals een boomzadel in een zit gedwongen wordt, je leert zelf beter zitten en je voelt je paard beter aan. De paarden waar ik op rij wisselen ook veel qua gewicht. ik weet dat dat niet goed is, maar dat zijn keuzes die bij de eigenaar liggen. In de winterweide zijn ze perfect op gewicht en in de zomerweide hebben ze wat kilootjes teveel (merk ik aan de singel), het zadel past dan nog altijd, terwijl een boomzadel dan makkelijk zou gaan knellen.

Ik check heel vaak (zo niet altijd) of de ruggengraat vrij is gebleven van druk, dat merk je goed als ze een beetje gezweet hebben, de vacht boven de ruggengraat is dan nog altijd droog omdat er geen druk op komt. Ik rij niet heel vaak - 1 tot een paar keer per week kortere periodes (halfuur tot uur), maar soms doen we wel een rustige buitenrit van een uur of 2 of 3, maar dit is niet zo vaak. Dan ook blijft de ruggengraat vrij van druk.

In het begin had ik ook problemen omdat de paarden zo rond zijn, de schoft is nagenoeg vlak en opstappen doen wij dus ALTIJD met een stoel ook omdat het de paardenrug bespaart ! Enkel als het echt moet stappen we op vanop de grond, maar als je geen lichtgewicht bent (zoals mij) schuift het zadel wel. Maar ik vind altijd wel ergens een hoge steen of boomstronk ofzo om op te stappen.
Tijdens het rijden schoof het zadel ook lichtjes in het begin en hier werd ik dus gek van en ik wilde een ander zadel zoeken, maar toen hebben ze mij vanuit barefoot de stretch and breath singel aangeraden. Deze is 100% elastisch en vangt dus en sindsdien schuift mijn zadel niet meer ! en de paarden vinden deze singel veel fijner, vroeger merkte je dat ze het singelen niet zo leuk vonden en nu geven ze er niet om, dus win-win situatie.

Maar het blijft voor iedere ruiter uitproberen, tegenwoordig vind je heel veel testservices met verschillende boomloze en semi-boomloze zadels. Dus proberen wat voor jou en jouw paard het beste past en daar dan voor gaan.
Naschrift (zondag 6 oktober 2013, 20:45):
deze is 100% elastisch en vangt dus het schuiven van het zadel op*
Volg datum > Datum: donderdag 30 januari 2014, 14:4230-1-14 14:42 Nr:264555
Volg auteur > Van: Billiejean Opwaarderen Re:261628
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Ervaringen met boomloos? Structuur
Billiejean
Nederland

Jarig op 1-1

4 berichten
sinds 30-1-2014

Ik had ooit een Barefoot London als eerste zadel voor mijn paardje, helemaal overtuigd van de voordelen van boomloos. Helaas was deze Barefoot voor mij geen succes. Tijdens het inrijden (en dus voor het eerst gebruiken van mijn zadel) speelde een oude liesblessure steeds weer op als ik had gereden, mede door de brede zit van het zadel voor de ruiter. Ik had hier zelfs een speciale Heather Moffet Hipsaver voor gekocht, dat hielp wel een beetje.

Maar het stoorde me ook dat het zadel steeds maar weer bleef schuiven, terwijl ik echt niet strakker meer kon aansingelen (arm paard). Heb andere singels geprobeerd en overwoog ook een speciaal anti-slip pad te kopen, want ik zat altijd scheef op mijn paard.

Daarnaast had ik echt veel te weinig steun met dit zadel. Mijn paard had nog veel moeite met galopperen in het begin en het was erg moeilijk om in dit zadel alle bewegingen op te vangen. In het bos was ze soms onstuimig, 1 keer was ze op hol geslagen en ik was alleen maar bezig met blijven zitten en mezelf vast te houden aan t zadel, zodoende kon ik niet meer sturen. Handig!

Al met al besloot ik het boomzadel uit te willen proberen van een vriendin die er een te koop had staan. Oh wat zat dat heerlijk! Nooit meer zal ik teruggaan naar een boomloos zadel :) Lekker recht en stil zitten, veel meer steun en nooit meer last gehad van mijn liesblessure. Als een boomzadel goed past, is het zoveel beter voor de rug van je paard dan een scheef boomloos zadel.
Volg datum > Datum: donderdag 30 januari 2014, 16:0330-1-14 16:03 Nr:264564
Volg auteur > Van: Merel Stoffers Opwaarderen Re:264555
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Ervaringen met boomloos? Structuur
Merel Stoffers
Nederland


2090 berichten
sinds 1-2-2009
Billiejean schreef op donderdag 30 januari 2014, 14:42:

>
> Ik had ooit een Barefoot London als eerste zadel voor mijn paardje,
> helemaal overtuigd van de voordelen van boomloos. Helaas was deze Barefoot

> teruggaan naar een boomloos zadel :) Lekker recht en stil zitten, veel
> meer steun en nooit meer last gehad van mijn liesblessure. Als een
> boomzadel goed past, is het zoveel beter voor de rug van je paard dan een
> scheef boomloos zadel.

Ik ben er van overtuigd dat een passend boomzadel beter is dan een boomloos zadel - maar daar zit hem de crux... Een passend boomzadel vinden is vaak lastig.
Daarbij is de ontwikkeling van boomloze zadels (en pads) ook niet stil blijven staan, gelukkig. :-)
Komt daarbij het model paard (boomloos past vaak, maar niet altijd!) en de zit van de ruiter (die rol nooit onderschatten, met welk zadel dan ook!)...
Volg datum > Datum: zaterdag 1 februari 2014, 15:431-2-14 15:43 Nr:264662
Volg auteur > Van: Aoife Berserik Opwaarderen Re:261195
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Ervaringen met boomloos? Structuur

Aoife Berserik
Lelystad
Nederland

Jarig op 20-2

577 berichten
sinds 5-9-2010
Ik heb jarenlang boomloos gereden en was er niet vanaf te krijgen totdat mijn paard begon te bokken zo nu en dan en ik geen houvast kon vinden in dit zadel (had een cheyenne barefoot).
Uiteindelijke ben ik eerst overgegaan naar een Wintec maar deze lag niet helemaal goed. Een paar maanden geleden is er iemand geweest die mijn paard helemaal heeft gemeten, gevoeld en nagekeken en wij kwamen uit op een Kent en Masters. Deze zadels zijn goe aan te passen aan het paard en ik zit een heel stuk stabieler. Ik ben er nu van overtuigd dat je idd wat Marlies zegt een goed boomzadel kunt hebben dan een boomloos zadel al is het maar om je zit.

Mensen met paarden hebben de hemel op aarde, maar
als zij sterven valt er weinig te erven.
Je leest nu onderwerp "Ervaringen met boomloos?"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
63 berichten
Pagina 2½ van 5
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact