InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
7960 berichten
Pagina 520½ van 531
Je leest nu alle berichten van "e m kraak"
Volg datum > Datum: dinsdag 30 januari 2018, 16:0730-1-18 16:07 Nr:274871
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:274870
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: stroom meten Structuur

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Merel Stoffers schreef op dinsdag 30 januari 2018, 0:14:

> e m kraak schreef op zondag 28 januari 2018, 14:20:
>
>> - slechte aarding op de schrikapparaat (er worden 3 aardepennen van een
>> paar meter diep, ook enkele meters uit elkaar, aangeraden voor een
>> permanente locatie).
>
> Serieus?
> Ik heb nog nooit iemand gezien die drie aardepennen heeft

Mijn info was best oud (zoals ik al typte wat ervan bij mij was blijven hangen ;-) ), maar ik zie zojuist (jullie kunnen ook internetzoeken!) dat Gallacher nu zelfs standaard setjes verkoopt voor aarding dus zullen ze nog steeds achter deze policy staan:
https://www.gallagher.eu/nl_nl/afrastering-kopen/aardingsmateriaal/aardpen-set-van-3-aardpennen-a-2m-inclusief-aardklem
Wie het technische naadje van de kous wil weten kan denk ik het best even contact opnemen met de echte experts daar die vast wel kunnen uitleggen hoe precies de verhoudingen moeten zijn wil je de beste schrikbang voor je buck krijgen. Want de geleiding van de grond speelt ook een rol: op droge zandgrond is het anders dan op een zeiknatte veen legakker.

Dames, ik ben geen expert hé? Alleen maar ervaringsdeskundige... maar ik heb in NL bij amateurs slechts zelden fencing gezien die echt goed aangelegd was. In de regel is het een rommeltje en sluitpost op de begroting - en iedereen maar zeurzakken over problemen.
Het allerbest voor je paarden is volgens mij nog altijd een hek van aan elkaar gelaste ijzeren buis. Dat heb ik op mijn erfje 30 jaar terug zo gedaan en dat staat nog steeds vrijwel onderhoudsvrij. Daar kan geen houten hek (wat ze in USA vaak doen, kms lang....) of ander soort raster tegenop.
Voor meerdere diersoorten (maar ook om ongewenste gasten buiten te houden!) is volgens mij een combi van schapengaas en goede schrik het meest effectief; het schapengaas als "muur", beschermd door schrik zodat niemand het in het hoofd haalt daarmee te gaan kloten :-P
Volg datum > Datum: donderdag 22 februari 2018, 4:4222-2-18 04:42 Nr:274896
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:274895
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Emiel Voest Structuur
Dit onderwerp is gekoppeld aan een fotoalbum. fotoalbum bekijken.

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Arabesk schreef op woensdag 21 februari 2018, 21:16:

>
> oja per paard verschillend......... stalletje, ijzertje, dekentje, bitje
>
> ik geloof niet dat ik die discussie nog ga voeren ohno

Ik wel.
Met dien verstande dat naar mijn idee de focus van de discussie nu anders moet liggen: het is zoals tot op het bot aangetoond niet per paard verschillend, het blijkt echter nog steeds per mens verschillend.
Dus gaat het nog slechts om een menselijk cultureel beleven en perceptie. Want nodig is het ijzerwerk niet en ijzerloos heeft alleen maar voordelen. Maar dat moet je wel inzien, vandaar perceptie. De ingesleten hippische cultuur zit een perceptieomslag echter enorm in de weg, vergelijk dat maar met het rokers/antirokersgebeuren. Toch hoop ik het eind van het "ijzeren tijdperk" nog eens mee te maken :-)
Volg datum > Datum: vrijdag 23 februari 2018, 15:0323-2-18 15:03 Nr:274899
Volg auteur > Van: e m kraak Opwaarderen Re:274898
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Emiel Voest Structuur
Dit onderwerp is gekoppeld aan een fotoalbum. fotoalbum bekijken.

e m kraak
Nederland


7960 berichten
sinds 5-5-2004
Yvet vd Reep schreef op vrijdag 23 februari 2018, 11:32:

> Maar is het niet zo dat onze paarden al honderen jaren niet meer in het
> 'wild' leven?

Wat heet, naar waarschijnlijkheid al tienduizend(en) jaren niet!
Prima dat je wild tussen "" zet want verwilderd is principieel iets anders dan wild. Verwilderd betekent dat er voordien domesticatie was. Domesticatie heeft onherroepelijk biometrische gevolgen: de schedelinhoud wordt er bijv. kleiner van. Vandaar ook dat ik totale domesticatie van paarden op minstens zo'n 12000 jaar geleden schat, simpelweg omdat er nadien geen schedel met wilde kenmerken meer gevonden is, hoe hard er ook naar gezocht is en in musea gemeten... in geen enkele collectie komt het voor. Daar heb ik, vorig jaar nog, contact over gehad met een prof. dr. op dat gebied die meteen toegaf dat ik gelijk had. Wat in de boekjes staat is dus foutief.
In al die boekjes (en internet!) staat vooral het verhaal van de ontdekking van de eerste sporen van wrsch. bitgebruik, heel ruim genomen ong. 5000 jaar geleden, aan de hand van kenmerkende gebitsbeschadigingen in C-Azië, met daaraan verbonden de conclusie van domesticatie. Domesticatie was er, uiteraard, maar de gevolgtrekking dat niet domesticatie van paarden maar aantoonbaar bitgebruik ongeveer daar en toen heeft plaatsgevonden is een betere want dát is wat je uit die gegevens kunt opmaken - domesticatie was er al duizenden jaren. Als je dit beseft en je bekijkt de relicten kom je regelmatig touwhalsters tegen in de collecties benen en ivoren paardenhoofdafbeeldingen.
Bitgebruik staat, denk ik, vanaf het prille begin in nauw verband met voor paarden zeer onprettige vormen van arbeid: mensen kwamen erachter dat gebruik van paarden in de krijg voordelen bood. De dwingelandij toch ter krijg te gaan was even wreed als de bitten die overal uitgevonden werden, van antieke spikes tot hedendaagse kettingzagen (I kid you NOT!) hoewel volken met aantoonbaar meer verstand van paarden dan andere, zoals de Keltoi, duizenden jaren geleden ook al "moderne" dubbelgebroken bronzen bitten hadden. De krijg met paarden heeft tot de 2e wereldoorlog geduurd (definitief uitgeschakeld door Hitler's tanks). De huidige W-EU hippische subcultuur isechter een regelrechte erfgenaam van die remonte. Daarom noem ik bitten nu gewoon oorlogstuig.
Het andere ijzer-verhaal, de hoefijzers, gaat veel minder ver terug. Hoefbescherming werd uitgevonden om in de plaats te komen van hoefkwaliteit. Waar Xenophon nog letterlijk de optimalisatie van hoefkwaliteit beleerde, werkt "bescherming" hoefkwaliteit juist tegen en ook dit is in vakkringen reeds eeuwen bekend! Het staat er echt, in de hoefsmidsbijbels: hoefijzers zijn ronduit slecht voor hoeven.

> Dat ze al zo lang vaak niet ijzervrij door het leven meer gaan?, en (alle)
> wezens evolutionair zijn? Overleven en zich aanpassen? En onze gefokt
> worden op ' deze' manier.

Hier snap ik je totaal niet meer, hoor. Bedoel je te beweren dat verreweg de meeste veulens vandaag de dag met hoefijzertjes aan en een bit in de bek geboren worden?
Ik ben al een ouwe vent aan het worden, weet meer dan de meesten over ontwikkelingen en (biologische) evoluties en dit lijkt mij echt klare nonsens.

> Het is altijd goed dat er onderzoek word gedaan, en dat het anders kan,
> zonder ijzers dat is mooi..maar in de praktijk doe je echt niet elk paard
> een plezier om dit zo te doen.

Het bewijs hierin is aan jou, het is jouw stelling dus laat mij maar de kudden paarden zien die hard weglopen voor de clickeraar nochtans staan te dringen bij de bittenuitdeler :-P
Of doel je alleen op hoefijzers? Ook dan is het bewijs aan jou, mijn verhaal vertel ik hier al zo'n jaar of 10, mét dusdanige onderbouwing dat aardig wat lui erin zijn meegegaan.
Je leest nu alle berichten van "e m kraak"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
7960 berichten
Pagina 520½ van 531
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact