InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
394 berichten
Pagina 18½ van 27
Je leest nu alle berichten van "Wieteke"
Volg datum > Datum: maandag 15 juli 2013, 11:4015-7-13 11:40 Nr:259097
Volg auteur > Van: Wieteke Opwaarderen Re:259087
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Meningen over hoefschoenen? Structuur

Wieteke
Nederland


394 berichten
sinds 10-8-2005
Donna schreef op maandag 15 juli 2013, 8:22:

> Hallo allemaal,
>
> Omdat ik mijn paard niet natuurlijk wil bekappen, maar ook geen ijzers wil
> geven, maar ik omdat ik toch veel over de weg loop vraag ik me af of
> hoefschoenen een optie is?

Hallo Donna,

Wat heb je precies tegen op natuurlijk bekappen, en hoe wil je dan wél dat je paard bekapt wordt? Bedoel je dat je geen professionele natuurlijk bekapper wil laten komen, of dat je niet wil dat de hoeven van je paard in een natuurlijke vorm worden gehouden?

Ik heb goede ervaringen gehad met Renegades (http://www.renegadehoofboots.com/hoof-conformation.html), al heb ik ze gelukkig maar heel kort nodig gehad voor mijn pony. Zoals je op de site kunt zien, zijn deze schoenen echter juist gemaakt voor paarden met een gezond, natuurlijk hoefmodel (met lage hielen in verhouding met 'traditioneel' bekapte hoeven).

Als de hoeven van je paard op een traditionele manier worden bekapt, en je daar niet vanaf wil, zullen de Renegades waarschijnlijk niet geschikt zijn voor je. Met andere merken heb ik geen ervaring.
Naschrift (maandag 15 juli 2013, 11:42):
Oeps, het haakje sluiten en de komma worden aan de link geplakt... Eventjes de link in je browser plakken en aanpassen dus.
Volg datum > Datum: vrijdag 26 juli 2013, 15:1326-7-13 15:13 Nr:259611
Volg auteur > Van: Wieteke Opwaarderen Re:259605
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: binnen staan Structuur

Wieteke
Nederland


394 berichten
sinds 10-8-2005
Naomi van der Meij schreef op vrijdag 26 juli 2013, 14:36:

> Ben ik nu verkeerd bezig of doe ik het goed.

'Verkeerd' zou ik het niet willen noemen, omdat je het met de beste bedoelingen zo doet. Maar wel lijkt deze oplossing me voor je paardje verre van ideaal.

Daarom zou ik er alles aan doen om een andere oplossing te vinden, waarmee je de kans op HB verkleint en je paard toch een leuk leven biedt.

Het beste zou het m.i. zijn om een zogeheten 'paddock paradise' te maken op een deel van de wei, of desnoods te verhuizen naar een plaats waar al een PP is of je er een mag maken. Het idee is dat je langs de buitenrand van de wei een kaal, rondlopend pad maakt, en op dat pad op verschillende plaatsen (ver van elkaar vandaan, om beweging te stimuleren) water en hooi aanbiedt. Meer informatie hierover kun je bijv. hier lezen: http://paddockparadijs.nl/ en http://paddockparadijs.actieforum.com/

Als deze eerste optie (voorlopig?) geen mogelijkheid is, zou je kunnen overwegen om een graasmasker te gebruiken, eventueel met een lapje stof erin om schuurplekken te voorkomen. Dan kan je paard heel de dag door naar buiten, maar krijgt hij toch erg weinig gras binnen. Misschien krijgt hij op die manier zelfs in 24 uur nog minder gras binnen dan wanneer je hem, zoals nu, af en toe een paar uur op de wei zet. Dan kunnen ze in heel weinig tijd nog angstwekkend veel gras naar binnen schrokken, namelijk!

Hopelijk vindt je een manier om je pony niet alleen gezond, maar ook nog gelukkig te houden in de zomermaanden!
Naschrift (vrijdag 26 juli 2013, 15:17):
oeps... 'vind je een manier' (hersenen staan blijkbaar al in de weekendmodus)
Volg datum > Datum: vrijdag 26 juli 2013, 15:3726-7-13 15:37 Nr:259614
Volg auteur > Van: Wieteke Opwaarderen Re:259612
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: binnen staan Structuur

Wieteke
Nederland


394 berichten
sinds 10-8-2005
Naomi van der Meij schreef op vrijdag 26 juli 2013, 15:21:

> Als je een eigen stal heb dan is het makkelijker om aanpassingen te doen
> dan als je op een stal staat met meer als 70 paarden. En zo slecht heeft
> hij het niet denk ik er zijn paarden die het slechter hebben. Zijn
> gezondheid vind ik erg belangrijk!
>
> Maar ik ga er ook niet voor naar een andere stal, ik sta hier al 25 jaar
> met veel plezier.
>
> groetjes

Hoi Naomi,

Ik heb ook geen eigen stal. Inmiddels wel een eigen wei, omdat ik tegen vergelijkbare problemen aanliep bij de pensionstal waar ik stond. Voor mezelf stond ik daar overigens prima, vond het erg gezellig om tussendoor met anderen koffie te kunnen drinken en bij te praten. Maar het ging toch steeds meer knagen dat de paarden op een manier gehouden werden die afbreuk deed aan hun welzijn en gezondheid. Ik heb die stap ook niet zomaar even gemaakt hoor, het was een proces van een paar jaar. Maar ik ben ervan overtuigd dat mijn pony's inmiddels een veel leuker en gezonder leven hebben.

En natuurlijk zijn er altijd paarden die het slechter hebben. Maar als dat je uitgangspunt is, heeft het denk ik niet veel zin om op dit forum de vraag te stellen of je goed bezig bent :-P .

Anyway, omdat ik al vermoedde dat verhuizen (nog) geen optie zou zijn, heb ik dus, net als Marlies, het gebruik van een graasmasker geopperd. Ideaal vind ik dat ook niet, maar ik vind het wel een uitkomst voor wanneer je moeit roeien met de riemen die je hebt (= als je op een traditionele pensionstal staat).
Volg datum > Datum: maandag 12 augustus 2013, 16:2312-8-13 16:23 Nr:260306
Volg auteur > Van: Wieteke Opwaarderen Re:260298
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Inentingen, wel of niet? Wat doen jullie? Structuur

Wieteke
Nederland


394 berichten
sinds 10-8-2005
Merel Stoffers schreef op maandag 12 augustus 2013, 15:06:

> Ik ent om mee te kunnen doen aan sommige evenementen. Voor mij is het
> argument nu niet zwaarwegend genoeg om dit te veranderen.

Vroeger liet ik ze elk jaar enten, omdat dit een voorwaarde was op de pensionstal waar ik toen stond. Ik vond het zelf niet nodig, maar vond het net als Merel ook geen enorm probleem om wel te enten.

Sinds m'n pony's lekker heel het jaar op eigen terrein rondscharrelen, zijn ze niet meer geënt. De laatste tetanusenting zal inmiddels zo'n 3 jaar geleden zijn; die wil ik binnen een paar jaar wel laten herhalen. Tegen influenza laat ik niet meer vaccineren, om alle eerder genoemde redenen.
Volg datum > Datum: maandag 12 augustus 2013, 23:2112-8-13 23:21 Nr:260328
Volg auteur > Van: Wieteke Opwaarderen Re:260325
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Voetenbad maken Structuur

Wieteke
Nederland


394 berichten
sinds 10-8-2005
De uren na een zomers buitje zijn de sporadische momenten dat ik erg blij ben met de Zeeuwse kleigrond: die vette smurrie plakt dan mooi samen in de hoeven, waardoor deze vanzelf wat langer doorweken.

Vorige week kon ik tijdens een buitje eindelijk weer eens de zool goed schoonmaken. Schaamde me daarna diep over het achterstallig onderhoud, want 'opeens' kwamen er toen een flink uitstekende rand hoefwand tevoorschijn en enorme steunsels (waarin bij het bijsnijden ook wat rode vlekjes tevoorschijn kwamen... :-8 ).

Hier moet dus ook maar een hoevenplas gemaakt worden. Vanavond vond ik het bijvijlen van een paar mm al een flinke klus. Verdraaide dikke hoefwanden ook, zou bijna terugverlangen naar de brokkelhoeven van mijn eerste, beijzerde, pony O:)
Volg datum > Datum: zondag 18 augustus 2013, 8:4318-8-13 08:43 Nr:260462
Volg auteur > Van: Wieteke Opwaarderen Re:260461
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: gevoeligheid na bekappen Structuur

Wieteke
Nederland


394 berichten
sinds 10-8-2005

Kun je zien wat deze smid precies anders heeft gedaan dan je vaste smid? Is alleen de hoefwand van je paard nu korter gemaakt, of is er nu bijvoorbeeld ook in de zool of straal gesneden terwijl dat normaal niet gebeurt?
Volg datum > Datum: zondag 18 augustus 2013, 9:2118-8-13 09:21 Nr:260463
Volg auteur > Van: Wieteke Opwaarderen Re:260249
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: suiker in gestrest gras Structuur

Wieteke
Nederland


394 berichten
sinds 10-8-2005
Piet schreef op zondag 11 augustus 2013, 9:22:

> Zou de suikerdruk die daarmee in het bloed komt zou misschien wel eens
> hoger kunnen zijn dan dat er verspreid over het etmaal kleine hapjes,
> sprietjes, gegeten worden en daarmee dus een veel hogere piek in de
> bloedsuikerspiegel veroorzaken?

Toevallig ben ik mede om deze reden dit jaar ook als proef van strookbegrazing afgestapt.

Mijn twee pony's hebben een perceel van net geen 1,5 ha, met rondom en in het midden een track van 5 m breed dat deels is kaalgelopen/kaalgegeten en deels met puin is bedekt. Eerder stonden ze in het voorjaar en de zomer op de track en gaf ik ze 2x per dag een ministrookje erbij in een van de binnenweides. Het nadeel vond ik dat ze daarna eigenlijk heel de dag in het binnenweitje bleven hangen en heel weinig bewogen. Ook vond ik dat ze dan wel heel weinig mestten (volgens mij amper een halve kruiwagen met z'n tweetjes) en twee keer per dag een voedsel- en dus suikerpiek hadden. En desondanks was mijn merrie, Dibble, nog steeds te dik (voor zover ik van de foto's kan beoordelen ongeveer vergelijkbaar met de pony's van Els nu; dus niet enorm obese, maar voor het gezonde zou er nog wel wat vanaf mogen).

Dit jaar heb ik de grootste binnenwei (van waarschijnlijk iets minder dan 1 ha) open gehouden. Deze wei is ook in de winter open, waardoor het gras eigenlijk nooit de kans krijgt om langer dan enkele centimeters te worden. De pony's kunnen nu dus én op het pad, én in die wei (de wei heeft aan beide korte kanten een doorgang naar het pad). Ze lopen nu voor m'n gevoel door de dag heen veel meer dan voorheen. Dibble is nog steeds wel aangekomen de laatste maanden, maar volgens mij minder dan vorig jaar. Ze lijkt inmiddels ook al weer iets gestroomlijnder te worden, dus ik ben benieuwd hoe dit zich de komende maanden ontwikkelt.

Groot voordeel vind ik dat ze nu hun dagelijkse portie gras gelijkmatiger binnenkrijgen, heel de dag voldoende kunnen knabbelen om tevreden te blijven, maar daarvoor wel heel de dag in beweging moeten zijn. Ze mesten nu drie kwart kruiwagen vol met z'n tweetjes. Bijkomend voordeel is dat ik er nu wel HEEL weinig werk aan heb, nu er geen draadjes en paaltjes meer verplaatst hoeven te worden ;-)

Tijdens het typen heb ik gelijk maar besloten nu dan toch eindelijk eens een GPS-tracker te kopen, om eens te kijken hoeveel die dikke Dibble nou daadwerkelijk loopt op een dag (m'n ruintje loopt uit zichzelf veel meer).

Volg datum > Datum: zondag 18 augustus 2013, 13:1018-8-13 13:10 Nr:260468
Volg auteur > Van: Wieteke Opwaarderen Re:260464
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: suiker in gestrest gras Structuur

Wieteke
Nederland


394 berichten
sinds 10-8-2005
Christel Provaas schreef op zondag 18 augustus 2013, 11:29:

>
> Eigenlijk heb je ze dus meer gras gegeven, immers nu staan ze naar
> believen in de binnenwei, waar je ze er vroeger alleen dmv strookbegrazing
> op liet. Dat klopt ook met het feit dat er nu meer gemest wordt: er gaat
> meer voeding in.
> Schijnbaar is de gelijkmatigheid waarmee voer naar binnen gaat bepalender
> voor het dikker worden dan de hoeveelheid voer/gras zelf.

Ik vermoed wel dat ze nu per 24 uur wat meer gras binnenkrijgen, maar het kan ook schelen dat het gras dat ze nu binnenkrijgen meer droge stof bevat dan het welige gras dat ze vorig jaar in strookjes extra kregen. Dit jaar heeft de binnenwei na de winterperiode namelijk geen rust gekregen om bij te groeien; de strookjes die ze vorig jaar kregen, bestonden wel gewoon uit lang gras dat een tijd had kunnen bijgroeien.

Nu is het gras in de binnenwei en de track gelijk van lengte, alleen heeft de track meer kale plekken. De binnenwei wordt in de winter redelijk verbouwd, dus ook daar is niet echt sprake van een egaal dichte grasmat. Dat motiveert dus ook wel om te blijven scharrelen.

Volg datum > Datum: zondag 18 augustus 2013, 15:0618-8-13 15:06 Nr:260474
Volg auteur > Van: Wieteke Opwaarderen Re:260472
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: suiker in gestrest gras Structuur
Volg datum > Datum: maandag 26 augustus 2013, 17:2526-8-13 17:25 Nr:260656
Volg auteur > Van: Wieteke Opwaarderen Re:260654
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Hoe zit het nou? Structuur

Wieteke
Nederland


394 berichten
sinds 10-8-2005
Talitha schreef op maandag 26 augustus 2013, 16:45:

> Marlies dat had iemand mij vertelt, volgens mij hier op het forum. Zij had
> een trekpaard mét staart en ging niet meer naar keuringen, omdat ze toch
> steeds laatste werd. Haar paard was de enige mét staart. Zij had verwacht
> dat er wel iets zou veranderen, maar na een tijd heeft ze het toch
> opgegeven. De jury bleef steevast voor die staartlozen kiezen.

Altijd oppassen bij generalisaties en veronderstelde oorzakelijk verbanden. Het feit dat iemand steeds laatste wordt met een paard MET staart, wil natuurlijk helemaal niet zeggen dat de aanwezige staart daar de oorzaak van is. Het is heel goed mogelijk dat het paard andere kenmerken heeft waar de lagere juryscore aan te wijten is.

Krijg je bij keuringen een overzichtje van de punten waarop je paard is gescoord of is het een volledig ondoorzichtig beoordelingsproces?
Volg datum > Datum: woensdag 28 augustus 2013, 11:4628-8-13 11:46 Nr:260700
Volg auteur > Van: Wieteke Opwaarderen Re:260699
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Gezocht: overwintering voor 7 polo paarden Structuur

Wieteke
Nederland


394 berichten
sinds 10-8-2005
NickG schreef op woensdag 28 augustus 2013, 11:20:

> Ik begrijp dat er in Nederland niet veel mogelijkheden zijn, ik verwacht
> eerlijk gezegd dat er niets is wat ook qua prijs haalbaar is. Mijn hoop
> was dat er mensen via deze site misschien een kennis of adres hebben in
> het buitenland waar het mogelijk zou zijn..

Was het aanbod van harry11 (in Frankrijk) dan geen mooie oplossing?
Volg datum > Datum: dinsdag 3 september 2013, 21:113-9-13 21:11 Nr:260894
Volg auteur > Van: Wieteke Opwaarderen Re:260893
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: ik kan mn getuttel niet goed loslaten help! Structuur

Wieteke
Nederland


394 berichten
sinds 10-8-2005
Hoi Pien,

Wat fijn dat je een nieuwe plek gevonden hebt! Staan er nu al paarden van die mensen zelf in de wei?

Is er misschien een mogelijkheid om in een hoek buiten de omheining een soort windscherm te maken van bomen, struiken of bijv. windbreekgaas?

Ik heb twee pony's die ook geen schuilstal hebben, maar bij ons staan er wel langs drie zijden van de wei struiken en bomen die de ergste wind tegenhouden. Wij zitten vlak bij de kust, waardoor het flink kan waaien. Bij de hooibakken wil ik daarom misschien nog een stuk windbreekgaas tussen wat palen spannen, want bij westenwind staan de hooibakken helemaal onbeschut. Vooral in de herfst vind ik dat nog wel eens sneu, al kan het heel goed zijn dat dat vooral in mijn hoofd zit...

In de winter valt het trouwens wel op dat de pony's bij oostenwind meer aan de kant van de wei staan waar ze dan beschutting hebben. Ik ga dan overigens niet met de hooibakken slepen, dus bij het eten staan ze dan ook gewoon pal op de wind (met hun brede koudbloedenkont naar het oosten, uiteraard :-D ).

Persoonlijk zou ik een volledig open wei niet zo fijn vinden, en volgens mij is het ook een vereiste dat dieren de beschikking hebben over enige beschutting. Maar met windbreekgaas o.i.d. is er vast wel een (eventueel tijdelijke) oplossing te verzinnen.

Veel succes met het voorbereiden op de verhuizing. Uit ervaring kan ik je vertellen dat het echt heel fijn voelt als je paarden na jaren op een pensionstal lekker heel het jaar door dag en nacht kunnen rondscharrelen! high five
Volg datum > Datum: maandag 9 september 2013, 10:039-9-13 10:03 Nr:261005
Volg auteur > Van: Wieteke Opwaarderen Re:261004
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Profielwerkstuk 'Het effect van hoefijzers' Structuur

Wieteke
Nederland


394 berichten
sinds 10-8-2005
Hallo Gaby,

Wat leuk dat je je werkstuk over dit onderwerp doet!

Heb je het boek en de dvd uit het Multimediapakket Natuurlijk Bekappen ( http://www.hoefnatuurlijk.nl/webwinkel/nbboek.htm ) al bekeken? Ik denk dat je daar al een groot deel van de algemene informatie in kunt vinden.

Anderen hier zullen je vast wel links kunnen geven naar thermobeelden etc.

Veel succes met je werkstuk!

Groetjes,

Wieteke
Volg datum > Datum: vrijdag 13 september 2013, 11:3813-9-13 11:38 Nr:261136
Volg auteur > Van: Wieteke Opwaarderen Re:261135
Volg onderwerp > Onderwerp: Re: Slowfeeder voor sloopgraag paard Structuur

Wieteke
Nederland


394 berichten
sinds 10-8-2005

Ik gebruik dubbele fijnmazige hooinetten die ik met haken vastmaak in de bodem van een palletbox ( http://www.auer-packaging.nl/nl/pallet-boxen_12.html ).

Na 2,5 jaar (en na 2 winters met lang aanhoudende strenge vorst) zijn alleen enkele kleine stukjes van de bovenrand van de palletbox afgebroken, doordat mijn zwaargewichten daar af en toe met volle kracht tegen schuren. Ik gebruik de geperforeerde boxen, zodat het hooi bij regen niet in een laagje water komt te liggen. Ze bevallen mij nog steeds erg goed!
Je leest nu alle berichten van "Wieteke"
Warboel
Mix van alle berichten uit alle rubrieken (forum oude stijl)
 
394 berichten
Pagina 18½ van 27
 InloggenBookmarks Woordenboek
UitloggenInstellingenForum-hulp!

Deelnemers online: 0 verborgen deelnemers.
contact